Ve Varšavě protestovaly desítky tisíc lidí proti nové konzervativní vládě

Polská opozice svolala na dnešek demonstrace do velkých měst. Žádala, aby konzervativní vláda strany Právo a spravedlnost respektovala rozhodnutí Ústavního soudu a jmenovala soudce zvolené za předchozí liberální vlády. Hlavní protest se sešel před varšavským sídlem polského Ústavního soudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti před polským Ústavním soudem

Demonstranti před polským Ústavním soudem | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Demonstranti se ve Varšavě sešli symbolicky 12. 12., 12 minut po dvanácté. Na místo přišly desítky tisíc lidí. Demonstrace pak od Ústavního soudu vyrazila směrem k sídlu dolní komory polského parlamentu - Sejmu. Odtud protestující pokračovali k prezidentskému paláci. Vlály polské i evropské vlajky

Jejich hlavním požadavkem bylo, aby prezident Andrzej Duda přijal přísahu tří soudců Ústavního soudu, kteří byli zvolení ještě za minulé vlády Občanské platformy. Prezident to odmítá udělat, protože v současnosti vládnoucí strana Právo a spravedlnost změnila zákon, a zvolila pět jiných soudců.

Přehrát

00:00 / 00:00

O protestech ve Varšavě mluví polský zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Duda sice oficiálně není členem strany Právo a spravedlnost, byl ale zvolený jako její kandidát.

Nová vláda už vyměnila všechny šéfy zpravodajských služeb a klíčových státních institucí. Teď následují dobrovolné i nedobrovolné odchody řídících pracovníků z ministerstev a na krajské i okresní úrovni.

Lidé, kteří se ve Varšavě sešli, požadovali proto také větší vstřícnost Práva a spravedlnosti. Báli se, že se v Polsku začíná vytrácet liberální demokracie a začíná autoritářská vláda.

Kromě Varšavy se protestovalo také ve Vratislavi, Gdaňsku, Krakově a dalších městech.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme