Na přestěhování do Česka čeká 153 Iráčanů už osm měsíců. Rozhodne vláda

153 křesťanů z Iráku se už od jara snaží zachránit čeští křesťané a dostat je do České republiky. Celou tu dobu jednají s ministerstvem vnitra a před dvěma měsíci slíbil lidem pomoc i premiér. České úřady ale zatím nedokázaly připravit všechny potřebné dokumenty a vláda projednávání několikrát odložila. V pátek premiér na svém twitterovém účtu oznámil, že se tím bude vláda zabývat toto pondělí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stanový tábor na zahradě kostela sv. Eliáše v Erbílu

Stanový tábor na zahradě kostela sv. Eliáše v Erbílu | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

Většinu nákladů na přesídlení uprchlíků hradí Nadační fond Generace 21.

„Fond hradí a zajišťuje přepravu osob do Česka a následně náklady na jejich roční pobyt tady. Dále náklady na jazykové kurzy a integrační kurzy,“ říká Jan Dezort, koordinátor projektu přesídlení křesťanů z Iráku, které považuje za nejohroženější skupinu v celé oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

O posun v plánovaném přesídlení 153 křesťanů z Iráku do Česka se zajímal reportér Ľubomír Smatana

„Dohromady je rozpočet aktuálně 15 milionů korun. Český stát zajišťuje azylové řízení a zařazení osob do systému zdravotního pojištění,“ uvádí.

Fond uzavřel smlouvu s ministerstvem vnitra, která garantuje úhradu nákladů a také třeba zajištění ubytování pro všechny rodiny.

„Nabídek je celá řada, mělo by to pokrýt všech 153 osob. Nejprve budou bydlet společně a potom následně půjdou do Prahy a některých krajských měst a jejich okolí, takže se budou vybírat tyto nabídky. A až potom, kdy se budou schopni osamostatnit a budou umět do nějaké míry jazyk, tak lze využít i nabídky jinde po republice,“ vysvětluje Dezort.

Plány na integraci křesťanů z Iráku mají lidé z Generace 21 velmi podrobné. Hlavním sponzorem je americká křesťanská nadace Mercury One, která platí i přesun stejné skupiny křesťanů z Iráku na Slovensko. Tam to zvládli během tří měsíců.

Na Slovensko dorazí 150 iráckých křesťanů. Místní je ale spíše nechtějí

Číst článek

„Je to náročné zejména pro lidi, kteří tam jsou v nebezpečí života. Je pro ně těžké pochopit, proč to takhle dlouho trvá, takže u některých i ztrácíme důvěru,“ tvrdí Jan Dezort.

„Zvlášť v kontrastu se slovenským programem, kde lidé byli na seznam zařazeni v září a teď počátkem prosince už letí. To samozřejmě i naši lidé vidí, takže vznikají dotazy, proč to trvá tak dlouho. Je to i souboj s časem, aby se sem dostali včas a nikomu se nic nestalo,“ dodává.

První přiletí koncem ledna

Ministerstvo vnitra už organizaci oznámilo, že Iráčané přiletí ve třech skupinách koncem ledna a v únoru. Podklady pro jednání vlády připravuje ministerstvo vnitra. Šéf resortu Milan Chovanec z ČSSD oznámil, že přemístění uprchlíků lze projednat už na příští schůzi vlády.

„Ministr vnitra vládě v pondělí předloží návrh na přesídlení 153 osob irácké státní příslušnosti z Iráku a Libanonu do České republiky. Případné přesídlení proběhne pod záštitou České biskupské konference a Ekumenické rady církví,“ uvedla mluvčí ministerstva Martina Němcová.


Skupinu křesťanů tvoří 37 rodin, téměř polovina dospělých má vysokoškolské vzdělání. Mezi uprchlíky je ale také několik vdov a sirotků.

Víc štěstí měla skupina křesťanů, kterou přijalo Slovensko. Jejich letadlo přistálo v Košicích v noci ze čtvrtka na pátek. První letoun se syrskými uprchlíky z běženeckých táborů na Blízkém východě přiletěl ve stejnou dobu i do Kanady.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme