Divadlo na Vinohradech uvede premiéru Romea a Julie, teprve potřetí ve své historii

Slavný příběh veronských milenců Romea a Julie dnes připomene pražské Divadlo na Vinohradech. Tragédie Williama Shakespeara je patrně nejznámějším milostným příběhem v historii světového dramatu. Hra s notoricky známou balkonovou scénou se na vinohradské jeviště dostává za jeho víc než stoletou historii teprve potřetí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

William Shakespeare: Romeo a Julie (Divadlo na Vinohradech)

William Shakespeare: Romeo a Julie (Divadlo na Vinohradech) | Foto: Viktor Kronbauer

Málokdo nezná slavný monolog Julie Kapuletové, který na svém balkoně pronáší těsně poté, co se její pohled poprvé setkal s Romeovým. Víc než čtyři sta let stará hra Williama Shakespeara se dočkala stovek divadelních, filmových nebo hudebních zpracování.

Režisér Juraj Deák chce silný příběh o lásce a nenávisti znovu připomenout dnešním divákům.

Přehrát

00:00 / 00:00

Divadlo na Vinohradech uvede premiéru Romea a Julie. S režisérem představení Jurajem Deákem mluvila Veronika Šefanová

„Každý z nás zažil první lásku, když mu bylo 15 let. Každý z nás se dostal do sporu s někým, o kom si myslel, že ho nenávidí. Takže tyto základní lidské situace, které se táhnou přes staletí, jsou v této hře obsažené. Ale žádná prvoplánová aktualizace, o to nám fakt nešlo,“ říká.

Tvůrci inscenace Romeo a Julie usilují o to, aby byla i velkou podívanou. K té mají přispět taky kostýmy, hudba a v neposlední řadě šermířské bitky.

„Ondra Brousek jako skladatel napsal romantickou, silnou muziku. Ještě bych možná vzpomněl šermy Petra Nůska, kterému se povedlo probudit v mladých hercích skutečnou vášeň pro souboje,“ popisuje Deák.

Co nejpřirozeněji by chtěl svou postavu Romea ztvárnit čerstvý absolvent pražské konzervatoře Marek Lambora.

Vedou mě k tomu, abych byl vášnivý, abych měl jiskru v očích. Což si myslím, že takhle by to mělo být. Romeo se hledá a vlastně neví, co sám se sebou, až pak potká Julii, nějakou spřízněnou duši. A pak se vlastně všechno zvrtne a je to naopak,“ popisuje.

Po boku Romea se jako Julie představí ještě studentka konzervatoře Sabina Rojková. V inscenaci účinkují mimo jiné i Tomáš Töpfer, Otakar Brousek ml. nebo Tereza Bebarová.

William Shakespeare: Romeo a Julie (Divadlo na Vinohradech) | Foto: Viktor Kronbauer

Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme