Žádné rozmazlování. Drahé dárky děti Františka Ferdinanda d´Este nedostávaly

12. prosinec 2015

Zámek Konopiště na Benešovsku už dnes dává návštěvníkům vánoční dárek. Uvidí totiž, jak slavil Vánoce František Ferdinand d´Este s rodinou.

„Máme doklady, že rodina následníka rakousko-uherského trůnu slavila Vánoce ve slavnostní jídelně. Tady měli stromeček vysoký až do stropu a pod ním spoustu dárků pro zaměstnance. Ty si den před svou rodinnou oslavou pozvali a děti jim pak dárky rozdaly. Většinou to byly praktické věci,″ říká kastelánka zámku Jana Sedláčková.

Na slavnostně vyzdobeném stole leží sváteční servis z míšenského porcelánu vyzdobený barevnými ptáčky. Rodině ho pravděpodobně věnoval německý císař Vilém II.

Samy děti podle ní příliš drahé dárky nedostávaly. „Víme, že Ferdinand František děti zbytečně nerozmazloval. Měl je moc rád, hrál si s nimi a snažil se je vést k tomu, aby z nich byli skromní a dobří lidé. Určitě jim dárky s radostí nadělili, ale nebylo to nic, co by je zbytečně hýčkalo,″ dodává.

Betlém i pohlednice

Lidé mají letos výjimečnou možnost vidět to, co rodina Ferdinanda nebo jejich služebnictvo na Vánoce používali. Prohlédnout si můžou dřevěná struhadla i formy na perníčky. „Do nich se těsto vtlačovalo a potom se orazil vzor,″ vysvětluje správkyně sbírek Dana Jandová.

K Vánocům na Konopišti patřil také betlém z 19. století. I ten letos návštěvníci uvidí. Je z lipového dřeva a má kolem 50 postav a zvířat. Prohlédnout si mohou tři desítky vánočních pohlednic zaslaných jednotlivým členům Ferdinandovy rodiny.

Sváteční servis rodiny Františka Ferdinanda d´Este pro vánoční tabuli.
autor: haj
Spustit audio