Nízkoenergetické domy významně snižují náklady na vytápění

12. prosinec 2015

„Lidé by měli být v rámci možností aktivní, ale odpočívat by měli v domech pasívních. A navíc nízkoenergetických,“ prohlásil Jiří Šobr, když se vrátil z reportáže o nízkoenergetických pasivních domech. V západních Čechách se úspěšně staví, seznamte se proto také s jejich výhodami.

U nízkoenergetických domů vyjdou při vytápění kotlem na dřevo nebo pelety veškeré náklady na energie, tedy včetně elektřiny na 15 000 korun ročně. U vytápění tepelným čerpadlem jsou náklady kolem 18 000 korun za rok včetně spotřeby dalších spotřebičů.

Zajímavou výstavu stavebních materiálů, ze kterých se staví nízkoenergetické pasivní domy, popsal Václav Šváb, energetický odborník plzeńského Enviromentálního centra. Výstava je celoročně nainstalovaná na půdě Střední průmyslové školy stavební v Plzni na Chodském náměstí.

Čtěte také

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.