Jmelí ničí vzácné stromy v zámeckém parku Lednice, zahradníky ale limituje zápis v UNESCO

Pro většinu lidí je jmelí symbolem Vánoc, pro zahradníky zámeckého parku v Lednici je ale nepřítelem číslo jedna. Tento parazit totiž ničí vzácné dřeviny. V jeho odstranění však zahradníky limituje skutečnost, že park je jako součást Lednicko-valtického areálu pod ochranou UNESCO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámecký areál Lednice, úžasné místo na Moravě

Zámecký areál Lednice, úžasné místo na Moravě | Foto: Helena Šulcová

Zahradníci v lednickém zámeckém parku bojují s mimořádným množstvím jmelí v korunách stromů. Parazit z dřevin vysává vodu a usnadňuje lámání větví.

„Lípy nebo ořešáky v zimním období shazují listí a mají takové období klidu. A tím, že jmelí stále asimiluje, stále odpařuje vodu, ubírá ji té dřevině a tím ji poškozuje,“ upřesňuje správce parku Oto Bernad.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jmelí ničí vzácné stromy v zámeckém parku Lednice, vysává z nich vodu. Natáčela tam Štěpánka Kadlečková

Kvůli zápisu v seznamu UNESCO ale mohou zahradníci řezat větve se jmelím jen v místech, kde by mohly pádem ohrožovat návštěvníky.

„Snažíme se, aby tam nezůstaly ani ta haustoria, větve se vlastně odřezávají za místem, kde je jmelí přirostlé, aby to bylo úplně očištěno. Ale bohužel prostřednictvím ptáků se ta semena tam zase dostávají a jmelí tam znovu vyrůstá. Takže je to takový věčný boj,“ popisuje Bernad.

„Tady na jižní Moravě se jmelí daří. Nenajdete zde třeba lípu malolistou, která by nebyla jmelím napadená,“ vysvětluje.

Jmelí parazituje na starých topolech | Foto: Miroslav Kobza

Na jedné větvi lípy dokáže podle Bernada narůst až několik metráků jmelí. „A když napadne sníh nebo začne pršet a zamrzne to, dochází k lámání větví, které padají na cestu a ohrožují návštěvníky parku,“ dodává.

Lednický zámek je jedním z architektonických skvostů Česka. Objekt je i s okolím součástí Lednicko-valtického areálu, zapsaného v květnu 1997 do seznamu míst světového kulturního dědictví UNESCO.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme