Státy odsouhlasily klimatickou dohodu, oteplování se má držet pod dvěma stupni Celsia

V Paříži úspěšně skončilo schvalování klimatické dohody. Zástupci zemí z celého světa večer text odsouhlasili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klimatická konference v Paříži

Klimatická konference v Paříži | Foto: Francois Mori | Zdroj: ČTK

Klimatická smlouva předpokládá udržení globálního oteplování výrazně pod dvěma stupni Celsia a co největší přiblížení hodnotě 1,5 stupně. Vyčleňuje také prostředky na pomoc v boji proti oteplování.

Většina států se už přihlásila k dobrovolným závazkům na snižování emisí, a to včetně největších znečišťovatelů. Organizace spojených národů vyzvala k následování i ostatní.

Už dříve francouzský prezident François Hollande a ministr zahraničí Laurent Fabius společně vyzvali zástupce všech zemí k tomu, aby dohodu schválili.

Ministr Fabius představený text označil za ambiciózní a nejlepší možný kompromis. Připomněl, že má být „právně závazný".

Dohoda na klimatické konferenci v Paříži je hotová, její text bude nejspíš méně ambiciózní

Číst článek

Dohoda je podle něj dostatečně „diferencovaná, spravedlivá, vyvážená, dynamická i právně závazná." „Uznává prvky klimatické spravednosti a zohleďnuje různou odpovědnost zemí," podotkl francouzský ministr.

Některé ekologické organizace s ním ale nesouhlasí. Například podle Greenpeace je dokument nedostatečný.

Podle prezidenta Hollanda, který ve svém vystoupení připomněl i měsíc staré teroristické útoky v Paříži, měl být dnešek historickým dnem. „Máte možnost změnit svět. Musíte se jí chopit," prohlásil na závěr projevu, který delegáti odměnili potleskem vestoje.

Generální tajemník OSN Pan Ki-Mun označil návrh dohody o klimatu za historický dokument na cestě k nízkouhlíkové budoucnosti. Také podle něj bylo třeba udělat poslední krok a dohodu potvrdit.

Česká republika se zavázala snížit své emise do roku 2030 o 40 % oproti roku 1990.

Rozvinuté země pomůžou rozvojovým

Pařížská dohoda bude slavnostně podepsána v dubnu v New Yorku, státy budou ale moci své podpisy připojovat ještě dalších 12 měsíců. Dohoda se bude každých pět let vyhodnocovat.

Rozvinuté země budou v klimatickém boji finančně pomáhat rozvojovým. Každý rok by je měly podpořit dohromady částkou sto miliard dolarů.

Diplomaté v Paříži intenzivně jednali dva týdny, ke shodě dospěli s jednodenním zpožděním.

ČTK, Pavlína Nečásková, Viktor Daněk, Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme