Na slumy si zvykli, na trať ne. Čeští vodní slalomáři testovali tratě v Riu

Tři týdny se úřadující mistři světa ve vodním slalomu, kajakáři Kateřina Kudějová a Jiří Prskavec, sžívali v Riu de Janeiru s olympijským areálem. Na všudypřítomné slumy si časem zvykli, to samé ale neplatí pro nevyzpytatelný kanál, na kterém se v srpnu bude pod olympijskými kruhy závodit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Kudějová, úřadující mistryně světa v kajaku a další naděje pro Rio 2016

Kateřina Kudějová, úřadující mistryně světa v kajaku a další naděje pro Rio 2016 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Připadala jsem si jako v hororu. Ve slumech jsme jezdili kolem vraků prostřílených aut. Nebylo to příjemné, ale během tří týdnů jsme si zvykli a přišlo nám to normální. Nečekala jsem, že to je až tak bídné,“ vzpomíná, už s úsměvem, na postupné seznamování s Riem Kateřina Kudějová.

Její reprezentační kolega Jiří Prskavec byl uveden do reality pár minut poté, co vystoupil z letadla. „Táta mě vyzvedl na letišti a vyprávěl historky, že Rusové jeli a před týpkem někdo vystoupil s kulomety, vzali si klíče a odjeli. Řekl jsem si, že si radši s sebou na kanál nebudu nic brát,“ vzpomínal mistr světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na slumy si čeští mistři světa zvykli, na olympijskou trať v Riu ale budou muset ještě dřít v posilovně

K žádné nepříjemné konfrontaci nakonec nedošlo. Naopak, s přátelskými Brazilci si čeští kajakáři sedli, o olympijském kanálu se to ale ani po třech týdnech seznamování říct nedá.

„Nejsem z něj nadšená. Byla jsem nadšená z prvního tréninku, ale to jsem měla ještě sílu. Pak to bylo horší a horší a nakonec strašné. Je to trať, kde se hodně mění voda, nedá se dvakrát zajet stejná jízda,“ hodnotí zlatá medailistka z letošního MS v Londýně.

Kanál, na jehož projektu se podíleli i otec a syn Pollertovi, je fyzicky navíc velice náročný. Lodě se zastavují o vlny a válce. „Člověk musí být strašně silný. Ani jednou jsem si neřekl: ‚Jo, to bylo ono,‘ protože od půlky jsem nemohl. Bude to chtít strávit hodně času v posilovně a namakat,“ ví Jiří Prskavec.

Trénovat musí Jiří Prskavec už i kvůli nominačním závodům na olympijské hry, ty totiž jeho soupeři v čele s Vavřincem Hradilkem rozhodně nevzdali. Podobně je na tom i Kateřina Kudějová.

Úřadující mistr světa v kajaku Jiří Prskavec | Foto: David Koubek

Marek Augustin, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme