Skauti přivezli z Vídně Betlémské světlo, už tradiční symbol českých Vánoc

Betlémské světlo dorazilo do Česka. Do Brna ho vlakem z Vídně dopravili skauti ve dvou petrolejkách. Jednu s sebou měli jako zálohu pro případ, kdyby plamínek zhasl. Za posledních 25 let se to ale ještě nestalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skauti přivezli Betlémské světlo do Česka

Skauti přivezli Betlémské světlo do Česka | Foto: Štěpánka Kadlečková

První zastávku v Česku mělo Betlémské světlo v Břeclavi. „Je hezké, že ho můžeme rozvážet po České republice. Je to světlo, které by mělo zahřát naši duši, je to naděje,“ usmívá se patnáctiletá Anna Buriánová.

Pro Betlémské světlo vyrazila se svými kolegy letos vůbec poprvé. Střeží ho jako oko v hlavě. Malou petrolejku stále pevně drží v rukou.

„Máme dvě světla. Kdyby nám jedno zhaslo, tak máme to druhé. Musíme s ním samozřejmě zacházet opatrně, ale žádné zvláštní instrukce jsme nedostali,“ vypráví Anna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Štěpánky Kadlečkové o příjezdu Betlémského světla do Česka. Skauti ho přivezli z Vídně do Brna

Velkým zážitkem bylo pro čtyřčlennou skupinku skautů i samotné slavnostní předání světla při mši ve Vídni.

„Bylo tam odhadem 2500 skautů od Argentiny, Bolívie přes Spojené státy po velkou část Evropy. Je neuvěřitelné, že taková spousta lidí z celého světa sdílí stejné myšlenky, názory a ideje. Jsou kamarádi, i když se vlastně vůbec neznají,“ říká vedoucí výpravy Jakub Šebek.

Světlo opatruje celá rodina

U Šebků doma bude plamínek zažehnutý v Betlémě plápolat až do Štědrého dne. Opatrovat ho chce celá rodina.

„Stačí to dát třeba do koupelny na kachličky. Když člověk ráno odchází do práce, tak se musí ujistit, že je vše zabezpečené a je tam dost oleje, aby to vydrželo do večera,“ popisuje Šebek, jak světlo doma opatruje.

Ráno skauti Betlémské světlo předají brněnskému biskupovi Vojtěchu Cikrlemu. Po slavnostní mši v Katedrále svatého Petra a Pavla si zájemci mohou odnést světlo domů.

Do zbytku republiky odvezou tradiční symbol Vánoc vlaky v sobotu 19. prosince.

Skauti přivezli Betlémské světlo do Česka | Foto: Štěpánka Kadlečková

dab, Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme