Stavaři mají normy zdarma přístupné, stejné podmínky chtějí i ostatní firmy a živnostníci

Tisícové částky za nahlížení do státních norem ve stavebnictví měly být minulostí. Nejvyšší správní soud totiž letos zrušil jejich zpoplatnění. Podobný přístup ale chtějí i ostatní podniky a živnostníci. Místo toho se ale dočkali zdražování. Stát chce všechny normy znovu zpoplatnit.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavebnictví (ilustrační foto)

Stavebnictví (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Pokud chce firma postavit cyklostezku, měla by se řídit technickými normami. Ty například určují, jak široký musí být jízdní pruh.

Za přístup k normám se ale platí tisícové částky. Letos se navíc cena ještě zdvojnásobila, stěžuje si Václav Mach z České komory autorizovaných inženýrů a techniků:

„Původně to bylo tisícovku za rok, loni to bylo tisícovku za půl roku, teď je to zase tisícovku za půl roku, ale ještě další složitosti s objednáváním. A každý rok vychází nová změnová vyhláška, a to je špatně.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Stát chce znovu vybírat peníze za stavební normy. Jejich zpoplatnění letos zrušil soud. Více v reportáži Zuzany Švejdové

Osvobozeni jsou jen stavaři. Nejvyšší správní soud totiž v květnu rozhodl, že normy ve stavebnictví musí být zdarma přístupné. Stejné podmínky chtějí ale i ostatní podniky. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD je to ale nereálné.

„Těžko můžeme přijmout tlak, že bychom měli poskytnout bezplatně všechny normy, protože pak bychom nemohli být členy evropských a mezinárodních organizací, které se zabývají technickými normami,“ vysvětluje ministr.

Místo zrušení poplatků chce stát udělat razantnější krok - všechny normy znovu zpoplatnit a tím změnit rozhodnutí soudu. Pro některé firmy to ale může být i likvidační, vysvětluje předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků Karel Havlíček:

„Má-li to prostředí být férové, tak se to musí zrušit všem. Firma, která ještě před dvěma lety platila řádově deset tisíc korun ročně za normy, tak v tomto roce bude platit 20 až 30 tisíc korun.“

Podnikatelé si je pořizují nelegálně

Podle člena České komory autorizovaných inženýrů Karla Vaverky tak není výjimkou, že si podnikatelé normy pořizují i nelegální cestou.

„Projektanti šetří, protože jejich ekonomika je na hraně. Buďto normu získá legitimně a legálně, nebo pak je ještě další varianta, že mu jí kamarád okopíruje, což je protizákonné a trestné. No ale víme dobře, že se to děje,“ popisuje praxi Vaverka.

Jen loni vybral stát za poskytování norem skoro 70 milionů korun. „Z toho státní instituce se na té částce podílely 5 miliony, státní obecní firmy zaplatily něco kolem 4 milionů a necelý milion zaplatily střední i vysoké školy,“ dodává datový žurnalista Českého rozhlasu Jan Cibulka.

Firmy dva tisíce zaplatí jen za čtení a prohlížení norem, další tisícové částky jdou na tisk. Na jeden projekt jsou přitom zapotřebí i stovky norem.

Za státní normy platí školy i hasiči. Stavebníkům je dal soud zadarmo

Číst článek

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme