Do místních rad se v Saúdské Arábii dostalo nejméně 17 žen

Saúdská Arábie má své první místní zastupitelky. V sobotních volbách do městských a obecních rad uspělo nejméně sedmnáct z bezmála tisíce žen, které směly vůbec poprvé kandidovat. Před hlasováním ale nesměly například veřejně vystupovat před mužskými voliči.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlasování v Saúdské Arábii se mohly ženy zúčastnit vůbec poprvé. (ilustrační foto)

Hlasování v Saúdské Arábii se mohly ženy zúčastnit vůbec poprvé. (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Předseda volební komise Džadíja Kahtání uvedl, že volební účast byla poměrně malá:

„Hlasovalo asi 600 tisíc lidí, z toho asi 130 tisíc žen. Celkem přišlo asi 24 procent registrovaných voličů.“

Historicky první zastupitelkou se v Saúdské Arábii stala Hizáb Utajbíjová, která kandidovala v regionu svatého města islámu Mekky. Ženy hlasovaly v oddělených volebních místnostech, k nim se ovšem musely dostat s mužským doprovodem.

Ve volbách lidé vybrali asi dvě třetiny z tří tisíc křesel v obecních radách. Zbylá místa obsadí zástupci jmenovaní se svolením krále.

Rady mají jen velmi omezené pravomoci - rozhodují například o místní dopravě nebo svozu odpadu. Na centrální úrovni žádné volby nejsou a zemi dál pevně kontroluje královská rodina a silně konzervativní islámští duchovní.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme