Obliba snowboardcrossu roste. Atmosféra v Montafonu se líbila i trenérovi Samkové

Snowboardcross v České republice zpopularizovala svým olympijským vítězstvím hlavně Eva Samková. Na vzestupu je ale tato progresivní disciplína po celém světě. Kontaktní závody, ve kterých se často mění pořadí, patří tradičně do svátku extrémních sportů X-Games v americkém Aspenu. Také v evropských podmínkách ale obliba snowboardcrossu roste.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká snowboardistka Eva Samková ovládla olympijský závod ve snowboardcrossu

Česká snowboardistka Eva Samková ovládla olympijský závod ve snowboardcrossu | Zdroj: Reuters

Fantastickou atmosféru vytvořili hlasití fanoušci v cíli úvodního Světového poháru v rakouském Montafonu. Jejich radost umocnily výsledky mužského závodu, ve kterém se v dramatickém finále probojovali na první dvě místa domácí snowboardcrossaři.

„Je to moc hezké, opravdu drama od začátku až do konce. Strkanice, pády a navíc je z cíle vidět prakticky na celou trať, což třeba u alpského lyžování není,“ popisoval u dojezdu závodu domácí fanoušek Klaus.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle kouče Evy Samkové Marka Jelínka přináší snowboardcross zábavu i adrenalin

I podle jeho slov se tak snowboardcross, který byl v roce 2006 poprvé v programu zimních olympijských her, bude dál rozvíjet.

„Přestože jsem na snowboardcrossovém Světovém poháru úplně poprvé, myslím, že má velkou budoucnost. Mě tyhle závody dokonce baví víc než sjezdové lyžování,“ dodal Klaus.

A to je dost překvapivé v zemi, kde je alpské lyžování sportem číslo jedna. Z atmosféry ze závodů na jihozápadě Rakouska byl nadšený i trenér Evy Samkové Marek Jelínek, který se už několik let snaží o osvětu snowboardcrossu v České republice.

„Na úrovni alpského lyžování asi nikdy nebude, ale zábavnost snowboardcrossu, který spojuje skákání, ježdění po hraně, blbnutí a velkou radost z toho, že jedete v něčem, co vám uhýbá pod nohama, je prostě dobrá. Děti to baví,“ všiml si Jelínek.

Samková skončila v Montafonu kvůli zranění třináctá, trenér ji ale chválil

Číst článek

Navíc je rád, že se v podmínkách střední Evropy daří stavět nové tratě a zimní střediska vychází českému snowboardcrossovému týmu vstříc.

„Je to atraktivní sport, který může konkurovat těm sportům, které děti nedělají, ale hrají je na počítačích. Snowboardcross je sám o sobě adrenalinový a zábavný a je těžké, aby teď děti začaly dělat plavání nebo atletiku. Tohle je sport, který by dělat mohly, mohly by být cool ve třídě, mohlo by je to bavit. A přitom se zdravě rozvíjet a zdravě sportovat,“ zamyslel se Jelínek.

K přilákání dětí ke snowboardcrossu svým olympijským triumfem v Soči hodně přispěla Eva Samková, která se navíc dětem na kempech po České republice sama věnuje.

Jakub Marek, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme