Ekvádor a Švédsko podepsaly dohodu, která umožní výslech Assangea na ambasádě v Londýně

Švédští vyšetřovatelé by měli vyslechnout zakladatele WikiLeaks Juliana Assangea přímo na ekvádorské ambasádě v Londýně. Umožnit to má právní dohoda podepsaná mezi Ekvádorem a Švédskem. Podle agentury Reuters trvalo její dojednání půl roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

44letý Julian Assange se na ekvádorském velvyslanectví ukrývá už přes tři roky. Pravidelně vystupuje přes telemost na různých konferencích, ale přiznává, že pobyt ve stísněných prostorách mu působí vážné zdravotní potíže.

Zakladatel WikiLeaks by teď měl přímo na velvyslanectví čelit otázkám švédských vyšetřovatelů. Tamní prokuratura australského aktivistu viní ze sexuálního napadení a znásilnění v roce 2010.

Assange, který vinu popírá, se obává, že by ho Švédsko mohlo vydat k trestnímu stíhání do Spojených států, kde čelí obvinění z úniku tajných informací, za který mu hrozí trest smrti.

Také britské úřady mají s vlekoucí se kauzou potíže. Nedávno kvůli enormním nákladům ukončily 24hodinou policejní ostrahu zastupitelského úřadu v centru metropole.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme