Vláda schválila přijetí 153 křesťanů z Iráku. Na rozhodnutí čekali osm měsíců

Vláda schválila přesídlení 37 křesťanských rodin z Iráku do Česka. Celkem 153 uprchlíků pocházejících z Kurdistánu a Libanonu přijede do Česka v zimě ve třech skupinách. Informoval o tom premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na přesídlení se bude podílet Nadační fond Generace 21 a zaštítily ho církevní instituce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisícovky lidí musely opustit své domovy a přežívají v uprchlických táborech

Tisícovky lidí musely opustit své domovy a přežívají v uprchlických táborech | Foto: Jarmila Štuková, Lenka Klicperová

„Jsou to lidé, kteří utekli před Islámským státem. Z velké části jsou to lidé, kteří žili v okolí Mosulu, který obsadil Islámský stát. Většina těchto lidí se dnes nachází na území Kurdistánu. Žijí v nevyhovujících podmínkách. Česká republika je připravena jim nabídnout nový domov,“ uvedl před jednáním premiér Sobotka.

Podle předsedy vlády už byly provedeny bezpečnostní prověrky. Vláda projednání přijetí uprchlíků několikrát odložila. Na rozhodnutí českých úřadů čekali křesťané ze severního Iráku osm měsíců.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) řekl, že Česko tímto krokem přispěje k ochraně menšin, které po staletích přišly o enklávy na území Sýrie a Iráku:

„V Iráku i Sýrii byly rozprášeny enklávy – místa, kde žilo staletí různé křesťanské obyvatelstvo, jezídové a křesťané. A to se stalo v obou těchto zemích. Někdo, kdo tam žil tisíc let. Dnes to vypadá, že ten život tam je nemožný. Je to vlastně ochrana menšin. Zdá se, že nepřežijí, což je kulturní tragédie.“

Záchrannou akci organizuje Nadační fond Generace 21, který také platí většinu nákladů. Podle fondu patří tito křesťané mezi nejohroženější uprchlíky v celé oblasti a jde jim o život.

„Nadační fond hradí a zajišťuje jednak přepravu osob do Česka. Potom následně náklady na jejich roční pobyt tady a náklady na jazykové a integrační kurzy. Dohromady je rozpočet asi 15 milionů korun,“ uvedl koordinátor fondu Jan Dezort.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme