Boje v Jemenu zřejmě dočasně přeruší příměří mezi vládou a povstalci

V Jemenu by dnes mělo začít platit příměří mezi tamními šíitskými povstalci a vládními vojsky. Obě strany ho uzavřeli ve chvíli, kdy se ve Švýcarsku chystá začátek mírových rozhovorů. Není ale jasné, jestli klid zbraní budou respektovat i další ozbrojené skupiny, které v Jemenu působí, například tamní odnož Al-Káidy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Boje v Jemenu by mělo přerušit dočasné příměří

Boje v Jemenu by mělo přerušit dočasné příměří | Zdroj: Reuters

"Více než kdykoli dříve je tu možnost, že by jednání mohla ukončit válku," oznámil dohodu o příměří mluvčí povstaleckých vyjednavačů Mohammad Abd as-Salám.

Optimismus politiků ale nesdílejí obyvatelé Jemenu:

"Takových pokusů už jsme v posledních měsících zažili několik, ale nikam nevedly. Nic od toho nečekám."

Předchozí pokusy o příměří vždy některá ze stran nerespektovala a v občanské válce za více než rok zemřelo už přes 6 tisíc lidí. Další statisíce Jemenců sužuje humanitární krize.

Politická jednání podporovaná OSN by měla v Ženevě začít zítra. Do té doby se k němu připojí i koalice arabských zemí vedená Saúdskou Arábií. Ta v zemi zasahuje na straně prezidenta Mansúra Hádího proti šíitům, které podporuje Írán.

Mluvčí povstaleckých vyjednavačů Mohammad Abd as-Salám | Foto: Reuters

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme