Lom Družba na Sokolovsku vypadá jako měsíční krajina. Je to úchvatná podívaná

14. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Málokterá turistická vyhlídka nabízí pohled na krajinu rozvrtanou a přetvořenou člověkem. Přesto může jít o úchvatnou podívanou. Jedním takovým místem je vyhlídka Pískovec u obce Pískový vrch na Sokolovsku. Podívat se tu můžete na povrchový hnědouhelný lom z úplně jiné perspektivy.

Pohled na povrchový lom Družba bývá přirovnáván k pusté měsíční krajině. Zároveň je ale možné se tu dozvědět hodně zajímavostí o geologické historii Země prakticky v přímém přenosu. A navíc objevit skryté kouzlo a poezii tohoto místa. Třeba při západu slunce.

Odpůrci namítnou, že se jedná o devastaci krajiny. Těžební společnost už ale dnes lom opouští a ruku v ruce s tím zahajuje rekultivační práce, zalesnění a úpravy terénu. A tak dost kritiky a pojďme se vypravit do dávné minulosti.

Uhlí se tu těží přes sto let. Ještě za Rakouska-Uherska tu bývaly hlubinné doly. Tehdy se místo jmenovalo Kaiser – Císař. Za první republiky dostala uhelná oblast jméno Svornost. Po druhé světové válce, přesněji po roce 1948, se lom pro změnu jmenoval Lom Vítězného února, později a dodnes nese název Družba.

Třetihorní prales i lávová pole na vlastní oči

Vypravit se tu můžete do hodně vzdálené historie. Co uvidí i laik na první pohled, jsou úchvatné různobarevné vrstvy jílů a dalších hornin. Hledíte tu tváří v tvář třetihornímu pralesu, sopečným lávovým polím, vrstvám pemzy a sopečného popela. Krajina před vámi je stará přes 22 milionů let.

Západ slunce nad lomem Družba

Nejhodnotnější kusy zkamenělých kmenů odvezli geologové z dolu Družba do různých muzejních a univerzitních sbírek v západních Čechách i v Praze. Jeden kmen vážící přes 4 tuny můžete třeba vidět před vstupem do historického centra hradu Loket.

Obdivovat můžete zdejší krajinu kdykoli a zdarma. Barvy se tu nemění. V měsíční krajině pochopitelně zatím nic neroste. Lom má v současné době hloubku přibližně 180 metrů a přejít ho napříč by trvalo celý den. Samozřejmě se to nesmí. Stále ještě se jedná o oblast, kde probíhají hornické činnosti.

Jednou tohle zajímavé panorama v rámci rekultivace krajiny zmizí. Stane se z něj třeba další jezero, jakým je jezero Medard u Sokolova. Anebo hluboký lom skryjí stromy, které se už teď hlásí o slovo na jeho okrajích, nebo bude krajina zalesněná uměle. V každém případě máte teď jedinečnou příležitost spatřit něco, co se opravdu jen tak nevidí. Barevnou krajinu. Krajinu, kterou vytvořil člověk, a přesto umí být krásná a úchvatná.

autor: Pavel Halla
Spustit audio