Změnil se název i zázemí. Hokejový turnaj v Moskvě ale zůstává důležitou prověrkou

Žádný z názvů se neuchytil tak jako "Pohár listu Izvěstija". Řeč je o ruském hokejovém turnaji, který od 60. let vystřídal několik názvů i podob. Zůstává ale nejstarším turnajem z Euro Hockey Tour a pro čtveřici evropských hokejových velmocí začne už tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství světa v hokeji: Česká republika - Německo. Radost českého týmu

Mistrovství světa v hokeji: Česká republika - Německo. Radost českého týmu | Foto: Český rozhlas

„Izvěstije, Channel One, Baltica, Rosno…,“ zkouší vyjmenovat všechny možné názvy Petr Čáslava, dlouholetá opora reprezentace. Od 60. let hráli na turnaji třeba Kanaďané, Američané, ale i Poláci a později třeba Slovensko.

Nejstabilnější je ale samozřejmě čtveřice Česko, Finsko, Švédsko, Rusko.

Přehrát

00:00 / 00:00

opravená soutěž.mp3

„Ty zápasy jsou výborné. Těžké a myslím, že jsme obstáli. Nekoukejme na umístění, ale na hru. S tím, co hráči předvedli na ledě, jsem maximálně spokojen,“ říkal Růžička v roce 2009, kdy ještě nevěděl, že stojí na startu sezony, ve které národní tým vyhrál zlato na světovém šampionátu.

Jako prověrka před velkým turnajem sloužil Channel One Cup třeba Aloisi Hadamczikovi před olympijskými hrami v Soči.

„Už se tam nespí na dřevěných postelích, spravili hotely. Už to není takový policejní stát, jako býval. Už tam k sobě nemáte člověka, co píše, kde jste byl, jak dlouho jste byl na záchodě, nesundávají vám tenisky,“ smál se Hadamczik jen několik týdnů před olympiádou v roce 2014.

A současný kouč Vladimír Vůjtek, ten se do Ruska těší. „Mám tam hodně přátel a Rusové jsou světová hokejová velmoc,“ říká trenér národního týmu, který povede reprezentaci poprvé doma, ve čtvrtek v Praze proti Finům.

Pak se Češi přesunou do Moskvy na zbytek Channel One Cupu. Jeho historie sahá do roku 1967, kdy byl založen na počest 50. výročí Velké říjnové socialistické revoluce, která byla v listopadu. A aby se to nepletlo, turnaj se hraje pravidelně v prosinci.

František Kuna, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme