Trendy v bydlení: Každému obýváku sluší zvýšené pódium s úložným prostorem

11. prosinec 2015

Jak do obýváku „narvat“ jídelnu, pracovnu, domácí kino, když chcete, aby zůstal centrem setkávání celé rodiny i návštěv?

„Nezbývá než prostor vymezit různými zónami,“ říká Pavel Zeman z internetového magazínu pro kutily. Někdy mohou pomoci světla a různé typy malby na zdech, různé odstíny podlahy. Anebo dobře zvolený nábytek a jeho barva. Včetně sedačky jako toho největšího kusu nábytku.

Skončila totiž doba mohutných nábytkových stěn. Dnešní nábytek je často průhledný: nemá záda a je vidět malba. „Současný trend je v odlehčení hmoty obývacího pokoje, který lidé zařizují do výšky zhruba 150 cm.“ Knihy už nejsou ve dvou řadách, ale v odlehčených policích. Jako dekorace.


V obývacím pokoji si vytvořte alespoň malý pracovní kout. Nespoléhejte na jídelní stůl, ten má plnit jiný účel. Na trhu najdete zajímavá posuvná nebo roletová dvířka skříněk. Pracovnu si tak můžete velmi snadno vytvořit ve skříni. A když ji nepotřebujete, tak ji lehce schováte.

Moderní je pódium

Do místnosti tak můžete vyrobit zvýšený stupínek s podlouhlými zásuvkami pod ním. „Když úložným prostorem zvýšíte o 30–50 cm obývák, tak zároveň oddělíte zónou třeba kuchyň nebo pracovní či hrací kout,“ říká Zeman. Takové pódium s úložným prostorem vyrobíte klidně sami.

Pomocí dřevěných hranolů, kovových úhelníků a vrtačky. Nahoru pak dáte palubky nebo podium zakryjete kobercem. Stejně tak si můžete udělat jednoduchý pracovní kout. V hobby marketu si necháte nařezat desky lamina, které spojíte kováním.

obývák, domov, moderní bydlení, hotel, postel

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio