Naší slabinou je, že tu zatím žádné uprchlíky nemáme, říká Tomáš Prouza o migrační krizi

Na summitu lídrů Evropské unie, kterého se zúčastní také premiér Bohuslav Sobotka, se bude jednat o přílivu uprchlíků do Evropy a jeho možném omezení. Jak připomíná tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza z ČSSD v té souvislosti připomíná, že evropská hranice by nemusela začínat v Řecku, ale jinde.

Evropská komise navrhuje zřízení společné pohraniční stráže. „Otázkou je, jestli síly budou do jednotlivých zemí přicházet se souhlasem, nebo ne,“ zdůrazňuje Tomáš Prouza. Řecko podle něj ignorovalo požadavek členských zemí Evropské unie na ochranu vnějších hranic schengenského prostoru.

Ke spolupráci přinutila Řecko až pohrůžka vyloučením. „Je vidět, že jsou země, které si říkají o pomoc dobrovolně,“ připomíná a jako příklad uvádí Maďarsko. „Evropská unie by nemusela začínat v Řecku, ale někde jinde,“ varuje. Podle mínění však „tvrdohlavé Řecko“ přistoupilo na podmínky ostatních a státy Evropské unie tak udělá vše, aby schengenský prostor přežil i stávající migrační krizi.

Čtěte také


Naší slabinou je, že tu uprchlíci nejsou,“ konstatuje Tomáš Prouza, podle něhož by Česko mohlo ukázat, že je na příchod migrantů připraveno. A také by Češi mohli vidět, čím si uprchlíci prošli. Současně upozorňuje: „Ti, co přicházejí do Evropy, utíkají před tím, čeho se bojíme i my.

Spolupráce mezi jednotlivými zeměmi Evropské unie v otázce migrace funguje podle Tomáše Prouzy lépe než v jiných oblastech, byť uznává, že Němci nesou většinu zátěže.

Komunální volby ve Francii, které v prvním kole vyhrávala krajně pravicová Národní fronta, pak ukazují na vyděšenost Francouzů. „Nevědí, kam se Evropa posunuje,“ hodnotí s tím, že Francouzi nakonec zvolili demokratické řešení. „Nechtějí si do čela postavit xenofobní politickou stranu,“ zdůrazňuje.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio