Rychlejší transport pacientů do plzeňské nemocnice zajistí nový heliport

14. prosinec 2015

Fakultní nemocnice Plzeň má ve svém lochotínském areálu nejmodernější heliport v České republice. Převoz pacientů od vrtulníku k ošetření teď zabere jen desítky vteřin.

Vrtulníky letecké záchranné služby mohou ode dneška přistávat na novém heliportu v lochotínském areálu Fakultní nemocnice Plzeň. Přistávací plocha je hned vedle budovy, kde je urgentní příjem a je s ní spojená tubusem. Převoz pacienta z vrtulníku do útrob nemocnice tak potrvá jen desítky vteřin. Z dosavadního heliportu to trvalo několik minut, protože zraněného bylo nutné převážet od helikoptéry sanitkou a následně ještě výtahem.

Fakultní nemocnice Plzeň má ve svém lochotínském areálu nejmodernější heliport v Česku

Nový heliport je v tuto chvíli nejmodernější v republice. Kulatá plocha s typickým křížem a písmenem H uprostřed je na střeše šnekovité třípodlažní budovy, ve které navíc vzniklo 58 parkovacích míst pro zaměstnance klinik. A dnešní slavnostní uvedení do provozu se pochopitelně neobešlo bez vrtulníku letecké záchranné služby.

„Heliport je krásný, považuju ho za jeden z nejlepších v republice. Má to návaznost na nemocnici, okamžitě za sucha pacienty, je to přehledné, veliké, dá se tady dobře přistát. Pod tím jsou garáže, které chyběly ve špitále, takže ideální heliport," pochvaloval si lékař a náčelník líňského centra letecké záchranky Michal Mareček.

Nejmodernější technologie zajišťují bezpečné přistání a šetří drahocenné vteřiny

Přistávání na novém heliportu bude díky nejmodernějšímu vybavení možné nejen ve dne a v noci, ale i za snížené viditelnosti nebo horšího počasí. Přistávací plocha nabízí nejrůznější prvky.

„Jedná se o naváděcí světla, různé rukávy, které měří vítr. Plocha je vyhřívaná tak, aby nemohlo dojít k nějakému úrazu nebo usmeknutí při přistání vrtulníku. Všechno je napojeno na centrální velín a zároveň přímo z vrtulníku si můžou všechny tyto naváděcí prvky ovládat," popsal vybavení heliportu Pavel Vlášek ze zhotovitelské firmy.

Po přistání už nezbývá než převézt pacienta do takzvané předávací místnosti, kde se rozhodne o tom, co s ním bude dál. Všechno je tady vzdáleno jen pár kroků, a převoz pacienta tak není ztrátou cenného času.

„Tady se předává pacient z letecké záchranné služby našemu personálu a my určujeme, jestli máme čas na diagnostiku, zajet s ním třeba na CT nebo ho odvezeme přes CT na emergency, kde ho uvidí další konziliáři. A nebo opravdu už není žádný čas, je to tak urgentní stav, že ten pacient musí ihned odjet a jede okamžitě na operační sál," vysvětlil postup ředitel Fakultní nemocnice Plzeň Václav Šimánek.

Od začátku roku do dnešního dne přiletělo vrtulníkem do Fakultní nemocnice Plzeň 337 vážně zraněných pacientů. Nový heliport stál 44 milionů korun a většinu nákladů pokryla dotace. Bude hlavním heliportem a ten dosavadní záložním. Ale to bude platit jen zhruba pět let. Nemocnice se totiž chystá postavit nový pavilon chirurgických oborů, který bude mít heliport na střeše. A právě ten se pak stane tím hlavním.

Fakultní nemocnice Plzeň má ve svém lochotínském areálu nejmodernější heliport v Česku
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio