Olomouc už několik let patří k šampionům v třídění odpadu v Česku. Teď začíná třídit doma

15. prosinec 2015

Vytřídí se víc odpadu a vykradači kontejnerů přijdou zkrátka. To jsou plusy projektu Třídím přímo doma, který rozjela Olomouc jako jediné krajské město v Česku.

U rodinných domků v městských čtvrtích se tak kromě klasické hnědé popelnice na bioodpad postupně objevují i kontejnery na plasty a papír. A Olomoučané jsou spokojení. Už několik let totiž patří mezi tuzemské šampiony v třídění odpadu.

„Mně to problémy nedělá, protože třídím rád. Když přišel nápad města, že budeme znovu třídit papír a plasty, tak mě to nadchlo. Klidně bych třídil i další, kovy a podobně. Z dětství si pamatuju, že se každý týden vyvážela plná popelnice. Dnes, co třídím, tak je to zhruba dvaceti litrový sáček komunálního odpadu jednou za čtrnáct dní,“ říká Jiří Čedroň, který se do pilotního projektu zařadil.

Jak praktické, účinné a dobré je, když třídíme přímo doma?

„Po těch více než ročních zkušenostech na Lazcích byla výtěžnost blížící se skoro jedné tuně u papíru na jednu sběrnou nádobu. U plastu je to polovina. Hodně velké pozitivum je to, že ty materiály jsou velmi časté. Potom, konkrétně u papíru, se nám potvrdilo, že nejsme schopni zamezit vykrádání. To se v současné době děje masivně, protože došlo k omezení výkupu kovů ve sběrnách, takže se aktivity určité skupiny obyvatel přesunuly právě ke kontejnerům na papír. My to vítáme jako metodu, díky které zamezíme tomuto jevu,“ říká Jana Macenauerová z olomouckého magistrátu.

autor: bam
Spustit audio