Filipíny ohrožuje tajfun Melor. Tamní úřady evakuovaly stovky tisíc lidí

Tajfun Melor, který zasáhl Filipíny, vyhnal z domovů už 750 tisíc lidí. Úřady nechaly preventivně evakuovat obyvatele oblastí, které jsou nejvíce ohrožené.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filipínské úřady nechaly před blížícím se tajfunem Melor evakuovat na třičtvrtě milionu lidí

Filipínské úřady nechaly před blížícím se tajfunem Melor evakuovat na třičtvrtě milionu lidí | Zdroj: Reuters

Tajfun již ráno zasáhl severní část ostrova Samar, kde žije 1,5 milionu lidí. Přehnal se rychlostí 185 kilometrů v hodině, žádné větší škody ale nebyly hlášeny.

Úřady přesto varovaly, že tajfun, provázený silným deštěm, nejspíš zvedne až čtyři metry vysoké vlny, je zvýšené riziko záplav, sesuvů půdy, hrozí také pády stromů a poškození střech.

Nejvíce lidí, zhruba 600 tisíc, bylo preventivně evakuováno v provincii Albay na jihu hlavního ostrova Luzon, kde panují obavy ze sesuvů půdy z úbočí sopky Mayon.

Na Filipínách není řádění tajfunů nijak neobvyklé. Na souostroví udeří ročně až 20 silných tajfunů. Je to dáno především geografickou polohou. Souostroví je totiž první pevninou, na kterou narazí bouře utvořené v Pacifiku.

Někteří vědci soudí, že cyklony jsou čím dál ničivější kvůli klimatickým změnám. Není to tak dávno, co ostrov Samar zasáhl v roce 2013 tajfun Haiyan. Zabil tam 7350 lidí. Celkem v důsledku tohoto tajfunu zahynulo téměř 8000 lidí.

Tajfun Melor tak ničivý nejspíš nebude, humanitární organizace, které v oblasti operují, už nicméně oznámily, že jsou připravené, mají balíčky první pomoci a jejich pracovníci mají pohotovost.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme