EK chce zachránit Schengen. Navrhne společnou pohraniční stráž

Schengen, tedy cestování bez hraničních kontrol, může podle Evropské komise dál fungovat jen tehdy, pokud se zlepší ochrana vnějších hranic. EK proto dnes navrhne vznik společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Chce ji nasadit v případě krize, jako je například současná uprchlická vlna. A to třeba i proti vůli dané země.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarsko-srbská hranice

Maďarsko-srbská hranice | Foto: Wikimedia Commons CC-BY-3.0, Délmagyarország/ Schmidt Andrea

„Nacházíme se v poměrně bezprecedentní situaci a musíme zvažovat i tento princip,“ řekl náměstek českého ministra zahraničí Jakub Kulhánek.

Česko podle něj souhlasí s tím, že ochranu vnějších hranic Schengenu musí Evropa výrazně posílit. Především přes Řecko proudí stovky tisíc uprchlíků a migrantů. Země přitom tento nápor naprosto nezvládá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Evropská komise navrhne vznik společné pohraniční stráže. Proč jsou některé členské státy proti, zjišťoval Ondřej Houska

S ochranou řeckých hranic byly problémy už dříve, letos přišlo do Evropy přes Řecko zhruba 1,5 milionu lidí. Jen malá část z nich byla zaregistrována.

Případné rozmístění evropské pohraniční stráže na území zasaženého státu i proti jeho vůli je ale potenciálně obrovským zásahem do národní suverenity.

Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski upozornil, že by to podle jeho názoru nebylo demokratické.

Například Německo a Francie ale namítají, že stejně tak nepřitažlivá je i alternativa. Pokud totiž Evropa svoje vnější hranice nezpevní, volný pohyb v rámci Schengenu nemůže dál fungovat.

Návrh na vznik evropské pohraniční stráže začne platit jen tehdy, pokud ho schválí členské země a Evropský parlament. Česka se přímo netýká, protože netvoří vnější hranice Schengenu.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme