John Kerry jedná v Moskvě o dalším postupu v Sýrii i o Ukrajině

Americký ministr zahraničí John Kerry očekává reálný pokrok v jednáních o Sýrii. Kerry to prohlásil v úvodu svého jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem v Moskvě. Jednání ale nejspíš nebudou jednoduchá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USA podle Kerryho trvají na odchodu Asada

USA podle Kerryho trvají na odchodu Asada | Zdroj: Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na úvod prohlásil, že Moskva je připravená projednat jakékoli problémy dvoustranných vztahů.

John Kerry konstatoval, že mezi oběma zeměmi sice přetrvávají rozdílné pohledy v řadě otázek, shodují se ale v tom, že tzv. Islámský stát je společnou hrozbou pro všechny země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Americký ministr zahraničí John Kerry jedná v Moskvě o dalším postupu v Sýrii a také o Ukrajině. Další podrobnosti telefonoval zpravodaj Martin Dorazín

„S ním jednat nebudeme, jsou to ti nejhorší teroristé, kteří zaútočili na naši historii, kulturu a důstojnost. Civilizovaným národům neponechali jinou možnost než je zničit,“ uvedl John Kerry.

Moskvu a Washington rozděluje především spor o osobu syrského prezidenta Bašára Asada. Pro USA je v čele Sýrie nepřijatelný, naopak Rusko tvrdí, že je legitimním prezidentem a že bez něj řešení není možné.

Moskva a Washington se pokoušejí sestavit seznam organizací, které jsou podle obou zemí jednoznačně teroristické a těch, se kterými je možné počítat v mírovém procesu.

Kerry dodal, že nehledě na vzájemné rozpory jsou Spojené státy a Rusko připraveny efektivně spolupracovat. V této souvislosti ocenil přínos Ruska k řešení problému íránského jaderného programu.

„Pravděpodobně výsledkem tohoto jednání nebude žádná vojenské koalice, spíš to bude ujednání o tom, jak se vzájemně v Sýrii doplňovat a především neohrožovat se navzájem,“ míní moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme