Tajfun Melor zabil na Filipínách nejméně tři lidi, hrozí sesuvy půdy

Filipínské úřady hlásí první tři oběti, které si tam vyžádal tajfun Melor. Na tři čtvrtě milionu lidí muselo opustit své domovy. Pobřežní oblasti zasáhly vysoké vlny, silný vítr a výpadky elektřiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lodě v přístavu na ostrově Cebu, kam se preventivně uchýlily před tajfunem Melor

Lodě v přístavu na ostrově Cebu, kam se preventivně uchýlily před tajfunem Melor | Zdroj: Reuters

Zhruba milion obyvatel Filipín je kvůli řádění tajfunu Melor bez elektrického proudu. Bouře už sice zeslábla, ale provází ji stále silný vítr o rychlosti až 150 kilometrů v hodině.

Tamní meteorologové uvádějí, že živel se momentálně nachází nad ostrovem Mindoro ve východní části Filipín a během odpoledne by měl opustit filipínskou pevninu.

Úřady nadále varují před sesuvy půdy a před bleskovými záplavami. Vnitrozemí ostrova je přitom hornaté a málo zalesněné, takže jmenovaná rizika tam nelze podceňovat.

Podle šéfky filipínského meteorologického úřadu Esperanzy Cayananové ale bude mít bouře na zemi i pozitivní vliv. Tajfun totiž přinesl srážky do suchých oblastí. To naplní přehrady a pomůže zemi v létě.

Filipíny ročně zasáhne až 20 silných tajfunů. Další tropická bouře by na ostrovy měla dorazit ještě tento týden.

Před dvěma lety přišlo na Filipínách kvůli tajfunu Hayian o život přes 6 tisíc lidí a další 1,5 milionu o střechu nad hlavou.

Filipíny ohrožuje tajfun Melor. Tamní úřady evakuovaly stovky tisíc lidí

Číst článek

Tajfun Melor | Foto: Český rozhlas

Pavel Vondra Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme