Nemůžete spát? Zapomeňte na ovečky a přečtěte si rady psychologa ve 3 krocích

14. prosinec 2015

Převalujete se každou noc na posteli, počítáte ovečky a nic? Může to být jen přechodný stav. Ale taky insomnie, spánek, který lidé označují jako nedostatečný, přerušovaný nebo nedosažitelný.

„Insomnie je příznak, který není vázaný na jednoznačnou poruchu. Lékař teprve musí zjistit jeho příčinu,“ říká psychiatr Zdeněk Bašný. To je opravdu velký oříšek. Nejvíce lidí totiž od lékařů odchází s neznámou diagnózou. Sice jde o organickou nespavost, ale důvodem není ani duševní porucha ani somatické onemocnění.

„Hodně častá je i tzv. paradoxní insomnie. Pacient objektivně a měřitelně spí, střídá jednotlivé fáze spánku, ale ráno se probouzí nevyspalý, neodpočatý a má pocit, že vůbec nespal,“ říká psychiatr. Pokud se vám stává něco podobného, nezbývá než upravit denní režim a duševní hygienu.

1. krok: Vytvořte si stereotyp

„Je důležité vytvořit si vlastní stereotyp před usnutím. Tedy tak, abyste si sami navozovali stav, který vám spánek umožní.“ Rozhodně byste se měli vyhnout sledování nějakého dramatického příběhu nebo hororu. S rostoucím stresem roste totiž i počet nespavců.

Proto jich ostatně přibývá s rostoucím věkem. Souvisí to se starostmi a přepracovaností. V noci byste se měli vyhnout taky cvičení nebo nějakým jiným fyzickým aktivitám. A rozhodně odpoledne nepijte kávu nebo silný černý čaj.

2. krok: Upravte prostředí

Prostředí, ve kterém spíte musí být klidné, tiché a teplotně vyvážené. Odstraňte z ložnice cokoli, co by vám mohlo připomínat práci. Psychiatr ale radí mít po ruce knihu. „Já sám mám okolo lůžka několik knih. Když chci usnout rychleji, vezmu tu, kterou chci přečíst, ale moc mě nebaví. Ta mě uspí nejrychleji.“

3. krok: Prášky?

Zdeněk Baštný nabádá sahat k farmakoterapii až ve chvíli, kdy se vyzkouší všechno ostatní. „Nemají se užívat dlouhodobě. Slouží jen k navození spánku. Tedy k tomu, aby se člověk zase naučil spát,“ vysvětluje. Hrozí i vysoké rirziko závislosti.

Musí se totiž vždy zvážit, jestli je nespavost větším zdravotním rizikem než závislost na léčbě. „Osobně si myslím, že důležitější je spát a neohrožovat své zdraví nedostatkem spánku. Ale je to u každého pacienta o dlouhém a pečlivém rozvažování,“ dodává psychiatr.

Ostatní záznamy poraden najdete v iRadiu v Dopoledni s Dvojkou.

Spustit audio