Jiří Hlavenka: Nedělám si iluzi, že by to ve veřejné sféře šlo jako ve firmě. Musíme brát ohledy na ostatní

Jiří Hlavenka, osobnost českého internetu a podnikatel, se rozhodl vstoupit do politiky. Měl by kandidovat v krajských volbách za koalici Strany zelených a České pirátské strany. Co ho k tomuto kroku dovedlo?

Jako jeden z důvodů uvádí fakt, že jeho podnikání není tak aktivní jako dřív. A za ještě důležitější považuje své mínění, podle něhož se Česko někdy vyvíjí na jeho vkus až příliš pomalu.

Možné oživení politické scény tak vidí právě ve spojení dvou výše zmíněných stran. „Není to koalice pro nasčítání procent, tady jde o spojení podobných myšlenek,“ uvádí v rozhovoru s moderátorkou Karolínou Koubovou.

Jako politik by chtěl prosazovat otevřenost veřejné správy. Ta by mohla vést ke zmenšování prostoru pro korupci a také ke zvýšení důvěryhodnosti politiky. „Třeba to povede k nápravě pověsti politiky jako něčeho, co se děje ve skrytu a jsou za tím úplatky,“ vysvětluje.

Čtěte také

Vstup podnikatelů do politiky není nic nového. Chtěl by Jiří Hlavenka následovat ministra financí z hnutí ANO Andreje Babiše, podle kterého se má stát řídit jako firma? „Nedělám si iluzi, že by to ve veřejné správě šlo jako v podniku,“ odmítá tuto ideu Jiří Hlavenka. „Veřejná sféra je prostředí, kde se střetává mnoho vlivů. Musíte brát ohled i na ostatní,“ připomíná s tím, že vliv, který vneslo hnutí ANO do politiky, není správný.

Jiří Hlavenka je považován za otce českého internetu. A jak tvrdí, dnes se na něm objevují různé informace, které je třeba si ověřovat. „Dříve byl svět jednoduchý. Bylo Rudé právo, tedy jeden názor, o kterém jste věděli, že lže. Dnes je těžké to všechno vyhodnotit,“ uvažuje. Češi jsou podle něj skeptičtí a nevěří každému slovu. „Přál bych si, aby český člověk přemýšlel více, než přemýšlí,“ dodává.

Andrej Babiš

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: šše , kko
Spustit audio