OBRAZEM: Na premiéru Star Wars přijeli Harrison Ford i George Lucas

Film Star Wars: Síla se probouzí měl celosvětovou premiéru ve třech kinech v americkém Los Angeles. Zraky skalních fanoušků sci-fi ságy se ale upnuly k TCL Chinese Theatre v Hollywoodu, kde se sešli herci i tvůrci filmu. Ve stejném kině měl navíc v roce 1977 premiéru historicky první díl Star Wars nazvaný Epizoda IV - Nová naděje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - herec Harrison Ford

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - herec Harrison Ford | Zdroj: Reuters

Fanoušci se dalšího pokračování Star Wars dočkali po dlouhých deseti letech. Přípravy na premiéru a zájem o ni byl takový, že celá akce připomínala podle deníku Time spíše ceremoniál předávání Oscarů.

Studio Disney kvůli reflektorům a červenému koberci zabralo téměř kilometrový prostor v ulici Hollywood Boulevard.

Světovou premiéru doprovodil pochod vojáků Impéria, přišli i fanoušci v kostýmech a samozřejmě nechyběli ani modro-bílý droid R2-D2, zlatý humanoid C-3PO a nový robot nazvaný BB-8.

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - fanoušci čekali na premériu před TCL Chinese Theatre i několik dnů | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - vojáci Impéria, takzvaní stormtroopeři | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - roboti C-3PO (vlevo) a R2-D2 | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - nový robot nazvaný BB-8 | Foto: Reuters

Po červeném koberci se prošli také herci a tvůrci sedmého pokračování sci-fi ságy. Byli mezi nimi například Daisy Ridleyová, John Boyega, Andy Serkis i Harrison Ford.

Redlyová ztvárnila ve Star Wars: Síla se probouzí jednu z hlavních postav, mladou ženu Rey. Boyeg si zahrál také jednoho z hlavních hrdinů, a to zběhlého vojáka Impéria Finna. Ford se v novém pokračování vrací jako kapitán hvězdné lodi Millennium Falcon Han Solo.

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - jednu z hlavních postav nového dílu ztvárnila pro filmový svět dosud neznámá 23letá Daisy Ridleyová | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - jednoho z kladných hrdinů si zahrál 23letý John Boyega | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - herec Andy Serkis | Foto: Reuters

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - herci Harrison Ford, představitel Hana Sola, a Mark Hamill, který hraje Luka Skywalkera | Foto: Reuters

Fotografové světových médií na snímcích také zachytili duchovního otce Star Wars George Lucase společně s režisérem nového pokračování J. J. Abramsem.

Lucas se tentokrát na scénáři ani režii nepodílel. Práva k filmu od něj koupila v říjnu 2012 společnost Walt Disney i s celou produkční firmou Lucasfilm za v přepočtu 100 miliard korun.

Pokračování Star Wars má světovou premiéru v L. A. Čeští fanoušci si musí pár dní počkat

Číst článek

Abrams patří k nejvlivnějším producentům a režisérům v Hollywoodu. Stojí například za televizním seriálem Ztraceni, pro konkurenční studio Paramount natočil dva filmy inspirované televizním seriálem Star Trek a jeho režijní rukopis nese také třetí pokračování Mission: Impossible.

Na premiéru se přišel podívat také režisér, producent a scenárista Steven Spielberg.

Star Wars světová premiéra v Hollywoodu - zleva režisér a producent Steven Spielberg, režisér Star Wars: Síla se probouzí J. J. Abrams a herec Oscar Isaac | Foto: Reuters

Po světové premiéře dnes budou následovat novinářské projekce, recenze ale nesmí vyjít dřív než ve středu.

„Všechna tajemství a překvapení filmu se pečlivě střeží. Tvůrci dokonce požádali novináře, aby nechali všechny klíčové zápletky ve svých kritikách pod pokličkou tak, aby mohli být lidé překvapení,“ doplnila zpravodajka Českého rozhlasu ve Spojených státech Lenka Kabrhelová.

Čeští fanoušci si musí ještě pár dní počkat. Sedmé pokračování sci-fi ságy se v našich kinech objeví o půlnoci ze středy 16. na čtvrtek 17. prosince.

U Hvězdných válek (Star Wars) vznikaly jako první mezi lety 1977 až 1983 díly IV – VI. Poté mezi lety 1999 až 2005 začal George Lucas natáčet díly I – III. Sága vypráví příběh rodiny Skywalkerů mezi boji hodných rytířů Jedi a zlých z řádu Sith.

Společnost Disney chce natočit ještě další dvě pokračování. Osmá epizoda je naplánována na rok 2017. Jejím tvůrcem má být Rian Johnson. Hovoří se také o tom, že devátý díl vědeckofantastické ságy Hvězdné války natočí Colin Trevorrow, který režíroval například Jurský svět.

Za rok by měl do kin přijít také film Rogue One, který se zřejmě zařadí před Epizodu IV - Nová naděje a bude vyprávět příběh skupiny povstalců.

Star Wars | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme