Ve zdobném nádobí a bižuterii odhalili ekologové těžké kovy

V českých obchodech jsou k dostání bižuterie a nádobí, které obsahují toxické olovo a kadmium. Zjistila to česká ekologická organizace Arnika. Ekologové zkontrolovali přibližně 200 vzorků zboží, problémy našli zhruba u desetiny. Většinou se týkaly produktů vyrobených v Číně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náušnice

Náušnice | Foto: Jaroslava Mannová

Arnika otestovala pomocí rentgenového spektrometru spotřební zboží z běžného nákupního koše. Kontrolovala mimo jiné plastové lahve nebo hračky, kde ale těžké kovy neobjevila.

„Našli jsme dvě skupiny problematických výrobků. Bylo to porcelánové nádobí a skleničky, které byly potištěné barevnými dekory. Druhou skupinou problematických výrobků byla dětská bižuterie,“ upřesnila odbornice na toxické látky neziskové organizace Arnika Jitka Straková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve zdobném nádobí a bižuterii odhalili ekologové těžké kovy. Podrobnosti zjišťovala reportérka Evelyna Kulíšková

Těžké kovy byly podle Arniky hlavně v červené, žluté a oranžové barvě.

Z deseti zkoumaných vzorků nádobí zdobených barvou s pigmentem našli ekologové těžké kovy u osmi z nich. Vysoké hodnoty olova nalezli i u tří z 15 vzorků náušnic. Arnika kvůli tomu chystá podnět pro pražskou hygienickou stanici.

„Potisky nejsou fixovány vysokými teplotami. Používáním a mytím v myčce se jednotlivé potisky olupují a barvy se postupně smývají. Buď to dítě dostává přímo do těla, nebo se to dostává do odpadních vod,“ upozornila Karolína Brabcová z organizace Arnika.

Toxické olovo a kadmium

Olovo působí především na nervovou soustavu. Nebezpečí hrozí především dětem do 18 měsíců, které mohou mít později problémy s učením, soustředěním nebo s rozvojem IQ. Kadmium je karcinogenní a má negativní vliv také na ledviny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve zdobném nádobí a bižuterii se objevily těžké kovy. O výsledcích testů mluvila Jitka Straková z ekologické organizace Arnika

„Nedá se říct, že pokud použijeme hrneček s problematickým potiskem, dojde k akutní otravě, ale během života se tyto látky v těle hromadí a mohou mít negativní vliv,“ dodává Jitka Straková.

Podle ní jsou navíc nedostatečně nastaveny hygienické limity pro těžké kovy. Počítají prý jen s tím, že se nebezpečné látky dostanou do těla kontaktem nádobí s ústy. Podle Strakové ale stačí, když lidé rozříznou zdobeným nožem třeba vánočního kapra.

„Předpokládá se, že tyto toxické prvky mohou ohrozit člověka pouze, pokud je olizuje. To je ale nesmysl. U těchto potisků je často vidět, že se olupují. Ve chvíli, kdy je člověk omyje drátěnkou, drží je v ruce a tak dále, tak je vystaven působení toxických prvků,“ dodala Straková.

O pravidlech nastavování hygienických limitů se proto Arnika chystá jednat s českými i evropskými zákonodárci. Zatím organizace radí vybírat čisté, nezdobené nádobí s certifikátem kvality.

Evelyna Kulíšková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme