V Praze se rýsuje menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice a Pirátů

Praze bude nejspíš v následujících třech letech vládnout menšinová koalice TOP 09, Trojkoalice, Pirátů a nezávislých. Dnes se na tom shodli zástupci stran spolu s představiteli ODS. Ta by měla menšinovou radu podporovat při jednání zastupitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století

Pražská magistrála-veřejný prostor 21. století | Foto: Filip Jandourek

TOP 09 jako nejsilnější vyjednávací strana tak přistoupila na podmínku Pirátů, že nebudou v jedné radě spolu s občanskými demokraty.

„Cesta nebude tak rychlá, uvidíme. My jsme připraveni podpořit menšinovou radu. Záleží nám na našich programových prioritách,“ prohlásil šéf pražské ODS Filip Humplík.

Přehrát

00:00 / 00:00

O jednání o nové pražské koalici mluvil Václav Novotný, předseda zastupitelského klubu TOP 09

„Každý z nás musí toto řešení probrat ve svých stranických strukturách, protože je to poněkud nestandardní. V každém případě ze všech pěti zúčastněných entit zazněla vůle k tomu, abychom se na věci shodli, pokračovali v ní a hledali co nejdříve řešení,“ řekl šéf klubu zastupitelů TOP 09 Václav Novotný.

„Důkladně jsem prostudoval programy všech stran, které jsou zastoupeny v zastupitelstvu, a konstatuji, že z 85 procent existuje programová shoda mezi všemi. A tedy kdokoliv může uzavřít koalici s kýmkoliv bez jakékoliv ostudy. Je tam 15 procent rozporů. Týkají se zejména pohledů na dopravu, na majetkové účasti města, na územní plán. To jsou věci, o kterých ještě musíme důkladněji hovořit, abychom se následně nepřekvapovali ve svých postojích,“ uvedl Novotný.

Podpora ODS by podle něj musela být kodifikována: „Kolegové z ODS dali najevo, že jsou připraveni o takovém řešení přemýšlet a realizovat ho.“

Do lednového jednání zastupitelů si všechny strany chtějí vyjasnit podmínky toho, jak bude menšinová koalice s podporou ODS fungovat. Konkrétní obsazení jednotlivých radních ani primátorského křesla ale zatím prý neřešili.

Zatím tak není jasné, jestli budou mít svého radního úplně všechny koaliční strany, nebo jen některé.

Třeba Eva Vorlíčková, která na tom dnešním jednání zastupovala trojici nezávislých zastupitelů, řekla, že oni o svého vlastního radního usilovat nejspíš nebudou.

TOP 09 má v 65členém pražském zastupitelstvu 12 zastupitelů, Trojkoalice 8, Piráti 4 a klub nezávislých 3 zastupitele. ODS pak má 8 zastupitelů.

S odchodem do opozice se pak podle všeho smířilo i dosud vládnoucí hnutí ANO a ČSSD. Podle primátorky Adriany Krnáčové teď žádná koaliční jednání nevedou a čekají, jak dopadne snaha TOP 09:

„Paralelně se potkáváme se zástupci různých stran. Počkáme, až projekt, který byl avizován jako pravicový, demokratický, se zrealizuje nebo ne.“

Do lednového zasedání zastupitelstva, kde by mohlo dojít k odvolání stávajících radních a následně zvolení těch nových, bude Praze vládnout stávající koalice hnutí ANO, ČSSD a Trojkoalice.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme