Saúdská Arábie povede islámskou koalici proti terorismu, je v ní 34 zemí

Saúdská Arábie oznámila vytvoření islámské vojenské koalice pro boj proti terorismu. V uskupení je 34 převážně muslimských států, včetně Turecka nebo Pákistánu. Hlavní rival Saúdů, Írán, ale mezi nimi není. Jak konkrétně chce nová koalice postupovat, zatím Saúdská Arábie neoznámila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Helikoptéra saudskoarabských speciálních jednotek

Helikoptéra saudskoarabských speciálních jednotek | Zdroj: Reuters

Cílem protiteroristické aliance, jejíž centrum pro koordinaci a podporu vojenských operací má být v hlavním městě Saúdské Arábie Rijádu, by mělo být podle prohlášení, které dnes pronesl saúdskoarabský ministr financí Muhammad bin Salmán Saúd, boj proti terorismu ve všech jeho formách.

„Členové aliance chtějí chránit islámský národ před zlem všech teroristických skupin a organizací, které způsobují smrt a korupci na zemi a jejichž cílem je terorizovat nevinné,“ stojí v prohlášení.

Přehrát

00:00 / 00:00

Saúdská Arábie oznámila vznik islámské vojenské koalice proti terorismu. Detaily přiblížil Jaromír Marek ze zahraniční redakce ČRo

Země koalice chtějí podle ministra bojovat proti terorismu v Iráku, Sýrii, Libyi, Egyptě a Afghánistánu. Nic konkrétního ale neřekl, ani jak by měl například vypadat vojenský postup. Zdůraznil však, že akce v Sýrii a Iráku budou koordinovány s akcemi předních světových velmocí a mezinárodních organizací.

Saúdská Arábie se teď staví do čela boje proti terorismu. Sama ale bývá často obviňována z podpory terorismu a islámského fundamentalismu.

Podle některých názorů dokonce stáli Saúdové přinejmenším u zrodu Islámského státu. Ten se teď obrací i proti nim.

Islámský stát vyhlásil, že jeho prioritou je dobytí Arabského poloostrova, a především právě Saúdské Arábie, kde se nacházejí svatá místa islámu. A Saúdská Arábie už postavila potichu plot 1000 kilometrů dlouhý na hranici mezi SA a Irákem.

Islámská vojenská koalice proti terorismu | Foto: Český rozhlas

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme