Francouzská policie zadržela dalšího podezřelého v souvislosti s nedávnými útoky v Paříži

Francouzská policie v Paříži zatkla muže v souvislosti s vyšetřováním listopadových útoků. V zemi od té doby platí výjimečný stav. Francouzské úřady už při vyšetřování atentátů provedly na 2700 domovních prohlídek. 287 lidí je v domácím vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Francouzská policie zadržela dalšího podezřelého v souvislosti s nedávnými útoky v Paříži

Francouzská policie zadržela dalšího podezřelého v souvislosti s nedávnými útoky v Paříži | Zdroj: Reuters

Francouzská policie zadržela 29letého muže u něj doma na pařížském předměstí Villiers-sur-Marne. Podle některých francouzských médií plánoval odcestovat do Sýrie. Podrobnosti o jeho spojení s listopadovými útoky, při kterých zemřelo 130 lidí, ale nejsou známy. Nyní ho vyslýchají agenti francouzské bezpečnostní služby.

Ve Francii jsou zatím ve vazbě dva muži, kteří podle úřadů poskytli ubytování Belgičanovi marockého původu Abdelhamidu Abaaoudovi. Ten zemřel při policejní razii a je považován za hlavního organizátora útoků.

S přípravou nebo provedením atentátů ale podle vyšetřovatelů zřejmě neměli zadržení nic společného.

Francouzský ministr Bernard Cazeneuve oznámil, že celkem už policie od útoků zatkla na 334 lidí, z nichž 287 vyslýchala. Zadržela 400 zbraní.

V Belgii bylo v souvislosti s útoky obviněno a zatčeno osm lidí, v Turecku byl zadržen muž, který údajně útočníkům pomohl vybrat cíle.

Další ze strůjců atentátů, 26letý Salah Abdeslam, je však stále na útěku.

Francouzská policie také zadržela dva podezřelé ve spojení s vyšetřováním lednových útoků v Paříži. Pařížská prokuratura potvrdila, že jedním z nich je 52letý Claude Hermant, který je úzce napojen na extrémně pravicové skupiny.

Zadržení jsou podezřelí z toho, že pomáhali získat zbraně Amedymu Coulibalymu, který v lednu v Paříži zaútočil na obchod s košer potravinami, kde zabil čtyři lidi a policistku a následně zemřel při zásahu policie.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme