Americké Los Angeles uzavřelo tisícovku škol kvůli bombové hrozbě

Americké Los Angeles uzavřelo všechny veřejné školy ve městě a okolí kvůli hrozbě bombového útoku. Opatření se dotklo asi tisícovky vzdělávacích zařízení. Policie nyní školy prohledává, zavřené budou pravděpodobně celý den. Stejná výhrůžka dorazila i do New Yorku, tamní úřady ji ale vyhodnotily jako nevěrohodnou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uzavřená Hamilton High School v Los Angeles

Uzavřená Hamilton High School v Los Angeles | Zdroj: Reuters

Jeden z členů losangeleské školské rady dostal elektronickou výhružku, která mířila na tamní školy. Studenti se vrátili domů a školní autobusy zpět na svá stanoviště.

"Chci, aby policie prohledala každou školu i výukové centrum ve městě. Nedovolím žádnému dítěti vstoupit do objektů, dokud nebudou mít jistotu, že jsou všechny bezpečné," uvedl losangelský školní komisař Ramon Cortines.

Přehrát

00:00 / 00:00

Los Angeles uzavřelo tisícovku škol kvůli bombové hrozbě. S aktuálními informacemi se přihlásila zpravodajka Lenka Kabrhelová

Podle mluvčí školského úřadu Shannon Haberové přišel e-mail z počítače s IP adresou registrovanou v německém Frankfurtu. Výhružka se měla týkat batohů či skříněk, kam si děti ukládají své věci, a nezmiňovala žádnou konkrétní školu.

"Dnes potřebujeme spolupráci celého Los Angeles. Potřebujeme, aby rodiny a sousedé spolupracovali s našimi školami a zaměstnanci, abychom si byli jisti, že jsou školy bezpečné," řekl na tiskové konferenci předseda školské rady Steve Zimmer.

Případem se zabývá losangelská policie i americká FBI. Podle losangeleského kongresmana Brada Shermana o sobě pisatel e-mailu tvrdil, že je muslimským extremistou a že se spojil s místními džihádisty. Vyšetřovatelé ale mají za to, že autor se za německou adresu jenom skryl a pravděpodobně pochází z míst mnohem bližších Los Angeles.

Zhruba tisícovku škol v širší oblasti druhého největšího amerického města navštěvuje přes půl milionu studentů. Podle úřadů jde přinejmenším v Kalifornii o první bezpečnostní akci v podobném měřítku.

Kromě Los Angeles dnes registrovaly hrozbu bombovým útokem i školy v New Yorku. Policie ji ale vyhodnotila jako nedůvěryhodnou a školy zůstaly otevřené.

„E-mail je skoro stejný jako ten, který přišel do Los Angeles. Nepovažujeme ho za důvěryhodnou teroristickou hrozbu. Víme, že přišel za zahraničí, ale podle jazyka se domníváme, že nejde o dílo džihádistů. Slovo Alláh je například napsáno s malým 'a'. To by žádný džihádista neudělal,“ uvedl newyorský policejní komisař Bill Bratton.

Strach po útoku v San Bernardinu

Starosta New Yorku Bill de Blasio dokonce obvinil losangeleské kolegy, že svou reakci přehnali a že jenom zbytečně vyvolávají paniku.

Na reakci Los Angeles se projevilo i to, že hrozba přišla dva týdny poté, co v sotva 100 kilometrů vzdáleném San Bernardinu manželská dvojice inspirovaná radikálním islámem postřílela 14 lidí a dalších 21 zranila. Že tento útok přímo přispěl k bezprecedentnímu rozhodnutí uzavřít školy, potvrdil i školní komisař Ramon Cortines.

Američané se podle aktuálních průzkumů obávají možné teroristické hrozby nejvíce od září 2001, tedy od útoků na New York a Washington.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme