Ztráta Schengenu by posílila xenofoby, varuje Sobotka. Lídry EU vyzývá k jeho záchraně

Český premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD vyzval ostatní lídry zemí Evropské unie, aby společně zachránili Schengen. Sobotka to napsal v dopise premiérům či prezidentům ostatních 27 zemí unie, který získal server Politico. Podle Sobotky se musí státy unie o záchranu schengenského prostoru společně pokusit na čtvrtečním a pátečním summitu v Bruselu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) | Zdroj: Reuters

Schengenský prostor je vlajkovou lodí Evropské unie. Jeho ztráta by znamenala ztrátu důvěry v unii jako celek, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Evropská unie v současné době čelí jedné z nejtěžších výzev ve své historii. Migrační a uprchlická krize donutila mnohé členské státy, aby dočasně znovu zavedly kontroly na svých vnitřních hranicích. V sázce je schengenský prostor - jeden z hlavních úspěchů evropské integrace," upozorňuje český premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka vyzval lídry EU, aby udělali vše pro zachování Schengenu. Podrobnosti přidává zpravodaj Ondřej Houska

Ztráta Schengenu by také nesla s sebou podle Sobotky větší ochotu Evropanů naslouchat nacionalistům a xenofobům:

"Politici, kteří se až do nedávné doby pohybovali především v temnějších koutech našich demokracií, těží ze strachu a nejistoty, které pociťuje mnoho našich občanů," píše v dopise. Evropa proto podle něj musí jednat rychle, aby obnovila důvěru občanů, jinak mohou být ochotnější "naslouchat nacionalistickým či dokonce xenofobním výkřikům falešných proroků".

Úsilí směřující k zachování schengenského prostoru by se podle premiéra mělo zaměřit na plné a efektivní využívání agentury Frontex nebo efektivní revizi schengenského hraničního kodexu, který by měl poskytovat účinný rámec pro řízení pohybů přes vnější hranici Evropské unie.

Uprchlíci na tureckých hranicích | Foto: Reuters

Bohuslav Sobotka požaduje také urychlení prací na konceptu "inteligentních hranic" a provádění sjednaného rámce pro spolupráci s Tureckem a africkými zeměmi jakož i posilování spolupráce a pomoci zemím na západobalkánské migrační trase.

"Je třeba si uvědomit, že Česká republika, naše pracovní místa jsou závislá na našem exportu, potřebujeme mít volný pohyb se všemi našimi sousedy a s dalšími evropskými státy, kam vyvážíme naše služby a zboží. Máme životní zájem na tom, aby se Schengen nezmenšoval," řekl.

EK navrhuje společnou evropskou stráž

Evropská komise už navrhla vznik společné evropské stráže k ochraně schengenské hranice. Tato stráž by v případě krize mohla zasáhnout tam, kde je zrovna problém, a to i přes nesouhlas dané země. Členské státy by měly dát agentuře na ochranu vnějších hranic Frontex k dispozici 1500 pohraničníků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Premiér Sobotka vyzval lídry EU, aby udělali vše pro zachování Schengenu bez hraničních kontrol. Více s Martinem Hrabálkem a Radko Hokovským

Zatímco český premiér návrh otevřeně podpořil, polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski uvedl, že by se v případě takové pohraniční stráže jednalo o "nedemokratickou strukturu, u níž by nikdo nevěděl, komu se zodpovídá".

Pochybnosti vyjádřil také šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó. "Nebudu podporovat převzetí hraničních kontrol na základě diktátu," prohlásil.

Unijní summit se uskuteční ve čtvrtek a v pátek, kromě aktuální situace s uprchlíky se bude jednat i o ekonomických otázkách, například o energetické unii.

Merkelová chce na summitu EU hájit Schengen i posílit ochranu vnějších hranic

Číst článek

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

ČTK, Ondřej Houska, Michael Rozsypal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme