Odvody do armády mají být dobrovolné. Brannou novelu schválila sněmovna

Češi by se mohli dobrovolně přihlásit k odvodu do armády a účastnit se i vojenských cvičení. Pružnější by mělo být také nasazování armády při živelních katastrofách. Novelu branného zákona dnes schválilo126 z celkem159 přítomných poslanců. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojáci, ilustrační foto

Vojáci, ilustrační foto | Foto: Olga Štrejbarová

„Mám 93 kilo, 176 centimetrů,“ řekl před časem na cvičné prohlídce v Jihlavě voják aktivních záloh Karel Hanák. Je ale možné, že by i s těmito mírami u odvodu uspěl. Armáda, kromě elitních bojových jednotek, chce být u přijímacích testů tolerantnější a získat tak víc lidí.

Vláda původně navrhovala obnovení plošných odvodů mužů i žen. Poslanci ale nesouhlasili. Pak ministerstvo obrany přišlo s dobrovolnými odvody.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi zřejmě budou znovu chodit k vojenskému odvodu, ale pouze dobrovolně. Novelu branného zákona by měla schválit sněmovna. Mluvila o tom poslankyně z výboru pro obranu Jana Černochová z ODS

Mladí lidé, kteří by k nim šli a byli by odvedeni, by pak museli absolvovat vojenský výcvik, který by trval tři měsíce.

„Musíme mít odpověď na to, co nastane za stavu ohrožení státu a za válečného stavu. Tam je opravdu struktura dneska nastavená, ale má obrovské díry. Právě nějakou formou odvodů chceme tuto strukturu postupně doplňovat,“ vysvětlil před časem náčelník Generálního štábu Armády České republiky Josef Bečvář.

Poslanci povinným odvodům vytýkali, že by jejich organizace byla administrativně náročná a že je třeba dávat důraz hlavně na profesionální armádu.

„To je ten nástroj, který nás propojuje s kolektivní obranou Severoatlantické aliance, a kondice profesionální armády je tudíž pro naši obranu a bezpečnost i pro poskytnutí obrany spojencům klíčová,“ říká místopředseda výboru pro obranu Ivan Gabal z KDU-ČSL.

„Novela zdravotní vyhlášky je v tuto chvíli ve vnitroresortním připomínkovém řízení. Nevešla tedy ještě v platnost. Mění se ale zdravotní klasifikace, která by vylučovala přijetí do armády. Ti, kteří mají klasifikaci ‚schopen se zdravotním omezením‘, tedy s léčitelnými omezeními, nebudou po vstupu vyhlášky v platnost automaticky vyloučeni. Budou moci být přijati do profesionální armády,“ vysvětluje poslankyně branného výboru Jana Černochová z ODS.

Novela, která by měla platit od července, nemění všeobecnou brannou povinnost například ve válce.

Armáda chce také zatraktivnit službu v aktivních zálohách. Třeba tím, že zvýší peníze vojákům, dá jim vlastní zbraň a lepší výcvik. Uvažovalo se také o tom, že by aktivní zálohy mohly vyjíždět na zahraniční mise. Armáda chce přilákat do aktivních záloh skoro 4 tisíce nových členů.

Blanka Černá, ČRo, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme