Školy v Los Angeles se opět otevřou. Hrozba nebyla důvěryhodná, oznámila FBI

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) došel k závěru, že hrozba, kvůli níž zůstala v úterý zavřená tisícovka škol v oblasti Los Angeles, nebyla důvěryhodná. Informoval o tom dnes starosta města. Úřady kvůli hrozbě prohledaly na 1500 školních budov a pozemků, nic podezřelého neobjevily. Školy proto dnes budou opět normálně vyučovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vchod do budovy FBI ve Washingtonu

Vchod do budovy FBI ve Washingtonu | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Emailovou hrozbu, v níž její autor psal o útoku za pomoci výbušnin a střelných zbraní, obdržel jeden ze členů losangeleské školské rady.

Úřady se pak rozhodly její reálnost prověřit a uzavřely více než tisícovku veřejných škol v širší oblasti druhého největšího amerického města, jež navštěvuje přes půl milionu studentů.

Zcela opačný přístup k obdobné výhrůžce zvolily v úterý úřady v New Yorku, kde navzdory hrozbě zůstaly školy otevřené. Tamní policie pak kritizovala postup Los Angeles s tím, že jeho reakce byla vzhledem k povaze výhružky přehnaná.

„Na té výhrůžce nebylo nic uvěřitelného. Zněla velmi neohrabaně,“ prohlásil starosta New Yorku Bill de Blasio. Do Los Angeles pravděpodobně doputovala z počítače s takzvanou IP adresou registrovanou v německém Frankfurtu zcela totožná hrozba. Zástupce školské správy Ramon Cortines zodpovědný za bezpečnost škol se ale rozhodl preventivně školská zařízení uzavřít.

Kalifornie se dosud vzpamatovává z teroristického útoku v San Bernardinu, kde před dvěma týdny manželská dvojice inspirovaná radikálním islámem 14 lidí a dalších 21 zranila.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme