ÚS zamítl návrh senátorů na zrušení letošní úhradové vyhlášky

Návrh na zrušení letošní úhradové vyhlášky ve zdravotnictví dnes zamítl Ústavní soud. Výhrady proti ní měly dvě skupiny senátorů. Vadily jim například regionální rozdíly ve výši plateb za poskytnutou zdravotní péči. Poukazovali na porušení práva podnikat, práva na spravedlivou odměnu za práci a bezplatnou zdravotní péči. Nic takového se ale podle Ústavního soudu neprokázalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay | Zdroj: Fotobanka Pixabay

„Úhradové mechanismy nejsou stanoveny nijak svévolně. Ministerstvo postupovalo zcela předvídatelně. Sice je pravdou, že ta úhradová vyhláška může vyvolávat určité diference mezi jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb, ale na druhé straně mechanismy, které stanovuje, jsou stanoveny plošně a platí pro všechny,“ zdůvodnil soudce Radovan Suchánek.

V současnosti pojišťovny hradí péči o pacienty na základě koeficientů, které se mezi regiony liší podle počtu pojištěnců. Nemocnice tak za stejné zákroky dostávají od pojisťoven různé částky.

Podle části senátorů je to v rozporu s právem podnikat a nepřímo to ohrožuje i právo na ochranu zdraví. Ústavní soud se úhradovou vyhláškou začal zabývat letos v únoru.

Další návrh na zrušení části vyhlášky podali senátoři letos na konci srpna. Ústavní soud jejich argumenty zahrnul do dnešního rozhodnutí.

Vyhlášku vydává pro každý kalendářní rok ministerstvo zdravotnictví. Stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad za služby a regulační omezení pro rok 2015. Jde o složitý předpis, který pracuje s řadou koeficientů a výpočtových metod.

Nová úhradová vyhláška pro rok 2016 už kritizované koeficienty vypustila.

ČRo, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme