Letiště v Plané převezme akciová společnost

16. únor 2005

Jihočeský kraj chce společně s městem České Budějovice založit akciovou společnost, která by převzala provoz nynějšího armádního letiště v Plané u Českých Budějovic. Tento záměr v úterý schválila rada kraje, 1. března o něm definitivně rozhodne jihočeské zastupitelstvo, řekl dnes novinářům radní Robin Schinko.

Hlavním záměrem je podle Schinka zachování plynulosti provozu na letišti. Radní se totiž obávají, že pokud se letecký provoz přeruší, mohlo by letiště ztratit svůj statut a zaniknout. Armáda chce provoz ukončit v srpnu letošního roku, kraj jedná o jeho prodloužení o rok. Zástupci kraje usilovali také o smíšený provoz, kdy by letištní plochu využívala současně civilní a vojenská letadla. Armáda však se smíšeným provozem nesouhlasila. V jednání s ministerstvem je také bezúplatný převod letiště v Plané ze státu na kraj. Schinko odhaduje, že převod může trvat několik let, protože ho komplikují nevyjasněné právní vztahy, soudní spory a restituce. Armáda zvažuje i možnost, kdy by plochu rozparcelovala a rozprodala po částech. Podle Schinka by to znamenalo konec letiště. "Byli bychom rádi, kdyby alespoň ta část, která tvoří soubor provozu letiště, byla zachována jako celek," řekl Schinko.

Zakladateli akciové společnosti Jihočeské letiště České Budějovice budou kraj a město České Budějovice. Nebrání se však spolupráci s dalšími obcemi. Představenstvo společnosti bude tvořit pět členů. Dva zástupce bude mít ve vedení kraj, dva město a jeden by měl být odborník, který je držitelem licence leteckého provozu. V dozorčí radě společnosti bude devět členů.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio