Merkelová chce na summitu EU hájit Schengen i posílit ochranu vnějších hranic

Německá kancléřka Angela Merkelová seznámila Spolkový sněm s postojem vlády před summitem EU. Podpořila dohodu, která by udržela Británii v EU, tato dohoda ale podle ní nesmí jít proti základním principům unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová seznámila Spolkový sněm s postojem vlády před summitem EU

Angela Merkelová seznámila Spolkový sněm s postojem vlády před summitem EU | Zdroj: Reuters

Uprchlická krize, mezinárodní terorismus a také budoucnost Velké Británie v Evropské unii. To je několik témat, která se budou zítra probírat na unijním summitu v Bruselu.

Německá kancléřka Angela Merkelová už dříve naznačila, že pokud nebudou zajištěné vnější hranice schengenského prostoru, je možné, že opět v unii vzniknou vnitřní hranice. Ve svém dnešním prohlášení však nic takového nezmínila. Německo vnitřní hranice nechce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vystoupení Angely Mereleové ve Spolkovém sněmu před summitem EU sledoval zpravodaj ČRo Pavel Polák

Merkelová zdůraznila, že bude bránit euro i Schengen, ale bude hájit i vnější hranice unie. Berlín proto bude podporovat návrh Evropské komise na posílení FRONTEXu.

V souvislosti s uprchlickou krizí kancléřka také řekla, že národní řešení v této chvíli nestačí. Musejí být společná, evropská a izolovat se do národních států nemá v 21. století smysl.

Německo si přeje setrvání Británie v EU

Německo si podle Angely Merkelové přeje, aby Velká Británie zůstala v Evropské unii. Premiér David Cameron by měl zítra představit požadavky a podmínky, za kterých by Británie v EU setrvala.

Jednání budou podle slov německé kancléřky velmi složitá, Britům bude chtít Berlín vyjít vstříc a dělat ústupky, ale nehodlá diskutovat o volném pohybu osob a o přístupu na pracovní trh.

Ztráta Schengenu by posílila xenofoby, varuje Sobotka. Lídry EU vyzývá k jeho záchraně

Číst článek

"Na jednu stranu chceme dosáhnout dohody, se kterou by britská vláda mohla vést úspěšnou kampaň před plánovaným referendem o setrvání země v Evropské unii," konstatovala Merkelová.

"Na druhou stranu nechceme zpochybňovat základní principy evropské integrace, a také to neuděláme. Jejich součástí je především princip volného pohybu a princip odmítající diskriminaci některých občanů Evropy," dodala.

Jak také zdůraznila, syrský prezident Bašár Asad nemůže být součástí trvalého mírového řešení. Řekla to v dolní komoře německého parlamentu kancléřka Angela Merkelová.

Podle kancléřky je nutné pro čtyři roky trvající konflikt v Sýrii hledat dlouhodobé řešení bez kontroverzního syrského prezidenta.

Schengenský prostor | Foto: Český rozhlas

ČTK, Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme