V Plzni se po pěti letech narodila trojčata. Pro rodiče to byl zpočátku šok

16. prosinec 2015

Narození trojčat zažila porodnice ve Fakultní nemocnici za posledních deset let jen třikrát. Naposledy před pěti lety.

Tři chlapečky porodila v plzeňské Fakultní nemocnici 36tiletá Petra Kučerová z Plzně. Trojčata viděli v porodnici naposledy před pěti lety a za posledních deset let to bylo jen třikrát. Je to tedy poměrně vzácná a raritní událost. I při umělém oplodnění, což byl tento případ. Chlapci jsou zdraví a mají dohromady téměř šest kilogramů.

Petra Kučerová je sympatická mladá žena, která se na roli maminky tří novorozenců pečlivě připravuje. V současnosti, i když ještě pobývá i s dětmi v nemocnici, shání kočárek, který v případě trojčat není úplně běžným zbožím. To, že bude mít tři děti, ji zaskočilo.

Tři chlapečky porodila v plzeňské Fakultní nemocnici 36tiletá Petra Kučerová z Plzně

„Bylo to velké překvapení, je to po umělém oplodnění s tím, že jsme si nechávali transferovat dvě vajíčka. Jedno vajíčko se rozdělilo, takže jsme počítali, že to budou dvojčata, nakonec to byla trojčata a byl to teda trošku šok zezačátku. Ale potom těhotenství probíhalo naprosto v pořádku a porod vlastně taky, takže chlapečkové jsou krásní, zdraví, prospívají a dělají nám radost," popsala maminka Petra Kučerová.

Trojice novorozenců dostala jména Matyáš, Vojtěch a Jakub. Další děti už Petra Kučerová neplánuje. Postarat se o tři miminka současně nebude jednoduché. Novopečená maminka už plánuje, že využije služeb chůvy.

Trojice novorozenců dostala jména Matyáš, Vojtěch a Jakub

„Pečovatelská služba tady v Plzni poskytuje chůvu, je to od pondělí do neděle od sedmi do sedmi," uvedla Petra Kučerová.

Trojčetná těhotenství jsou velmi vzácná

Po celou dobu těhotenství se o Petru Kučerovou staral vedoucí lékař porodního sálu Vladimír Korečko. Byl u všeho - od začátku těhotenství až po porod, který přišel v 34. týdnu.

„Děti se narodily trošinku předčasně, ale u těch trojčátek se to předpokládá. Tam se ukončuje nejpozději v 35. týdnu gravidity. Děti jsou předčasně narozené, ale tu porodní adaptaci mají adekvátní. Jejich neonatologové jsou s nima spokojeni. Jsou bez nějaké intenzivnější podpory, zvládají to dobře. Jedno má asi 1700, 1800 a 2100," řekl lékař Vladimír Korečko.

Porod byl prováděn císařským řezem, což je u trojčetných těhotenství běžné. Předchází se tak případným komplikacím. Maminka i děti ho zvládly dobře. Narození trojčat je obecně vzácným jevem.

„Ke spontánnímu těhotenství trojčetných gravidit dochází tak 1 na 9600 porodů. Ta frekvence je mírně vyšší, díky asistované reprodukci. Tahle maminka taky byla léčena na neplodnost a taky počala trojčetné těhotenství, i když se to nepředpokládalo," vysvětlil Vladimír Korečko.

V porodnici plzeňské Fakultní nemocnici by se letos mělo narodit celkem zhruba 3200 dětí. Loni jich bylo 3371.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio