Rok 2015 sice končí, některé významné kulturní projekty budou trvat i nadále

16. prosinec 2015

Zásadní projekty Evropského hlavního města kultury 2015 budou v Plzni pokračovat i příští rok. Letos program přivedl do města za devět měsíců tři miliony návštěvníků.

„Od ledna do září letošního roku naše město navštívily tři miliony návštěvníků, čímž se myslí jednak turisté, ti kteří zde přespávali i jednodenní návštěvníci. Je to číslo ohromující, mám z něj obrovskou radost. Je to nejvyšší číslo, které dosud v dějinách návštěvnosti města Plzně bylo," pochvaloval si náměstek primátora Martin Baxa, který je zároveň předsedou správní rady společnosti Plzeň 2015.

Otázkou je, jestli bude vysoký zájem o Plzeň přetrvávat i v budoucnu. Společnost Plzeň 2015 k tomu může přispět, podporu od města má.

„Chceme hodně přilákat turistů z Česka, těch bylo přece jenom méně, než jsme si původně plánovali a udržet vysoký počet návštěvníků ze zahraničí, zejména ze střední Evropy, z Německa, Rakouska," uvedl Martin Baxa.

Dál fungovat bude i DEPO2015

Projektů, které Plzeň 2015 nabídne v roce 2016 je celá řada. Pokračovat by měl například Festival světla, který by měl kombinovat nová média, instalace ve veřejném prostoru a podobně. Osvědčil se také letní barokní festival, i na něj chtějí organizátoři navázat.

DEPO2015

„Určitě to nebude tak rozsáhlé, jako to bylo letos, ale ze strany Plzeňského kraje i provozovatelů těch památek je velký zájem v tom pokračovat. Navážeme Evropským dnem sousedů," řekl programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Otevřený zůstane i projekt a prostor DEPO2015, pro příští rok jsou tam naplánovány tři výstavy. Jedna bude věnovaná fenoménu plastu a spotřebnímu stylu života, další se jmenuje Dobrodruzi a naváže na téma Gottfried Lindauer. V současnosti je v galerii Sladovna v Písku a v Plzni bude od května. A třetí bude interaktivní a zaměřená na rodiny s dětmi. DEPO2015 bude také dál provozovat otevřenou dílnu Makerspace a kreativní inkubátor.

Bavorský festival se má stát tradicí

Tradicí by se měl stát i festival Bavorské dny. Ty letos v létě přilákaly do centra Plzně tisíce lidí a kromě bavorské kultury nebo jídla nabídly i největšího robotického draka na světě.

„Plánujeme navázat na tu tradici, protože se nám podařilo rozjet opravdu skvělou spolupráci s Bavorskem, především s Regensburgem. Na podzim se představí další Bavorské dny, které budou tentokrát i oboustranné, že se představí nejen bavorská kultura tady v Plzni, ale i potom plzeňská a regionální v Regensburgu." popsal Jiří Sulženko.

V programu nebude chybět ani festival Živá ulice, pokračovat bude projekt Skryté město nebo oblíbený Evropský den sousedů, včetně sousedských procházek.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio