Vánoční písně jinak

21. prosinec 2015

Přicházejí Vánoce, lidé vzrušeně nakupují v supermarketech, z reproduktorů vyhrává průmyslově vyráběná hudba s podbízivou vánoční tématikou. Čajovna nabízí písně, které v nákupních centrech neuslyšíte. A jako přídavek vás zve jedenáctiletá Björk na vánoční besídku.

Renomovaný a silně kontroverzní anglický DJ Andy Kershaw jednou prohlásil, že největšími zločinci na hudební scéně jsou skladatelé fotbalových a vánočních písní. Tím vystihl jednu stránku věci: účelovost a kostrbatá popisnost ty vnímavější posluchače vždy odradí. Programově vánoční písně jsou natolik provokativním tématem, že media dokonce sestavují hitparády těch nejhorších - zde je příklad.

V předvánočním čase se tedy raději vydejme za písněmi se spirituálním nábojem, které nemusí mít nevyhnutelně vánoční tématiku. Zvláště dobrým zdrojem takové hudby je Skandinávie. Skladba I Himmelen, V nebesích, je připisována norskému skladateli Edvardu Griegovi a existuje v desítkách verzí - tahle je se švédskou skupinou Triakel.



Unikátní vánoční koncertní program, Jul i Folkton, vytvořila před léty superskupina těch nejlepších švédských folkařů v čele s velmi talentovanou zpěvačkou Sofií Karlsson.



Jako bonus v pořadu zazní i hudba nevázaná žádným kalendářním svátkem, ale hloubkou prožitku. Je unikátní jak volbou nástroje, tak i žánrem. Edmar Castañeda pochází z Kolumbie a hraje na harfu. Majestátní nástroj spojovaný s evropskou klasickou hudbou posunul do nového kontextu latinskoamerických rytmů a melodií. Do Prahy ho nedávno pozvala zpěvačka Marta Töpferová, která s ním vystoupila na společném koncertě v Písecké bráně.



To ale není všechno. Jako přídavek (v pořadu neobsažený) vám nyní Björk nadělí vánoční příběh z vysílání islandské televize roku 1976. Ano, tehdy jí bylo jedenáct let, a jako předzvěst věcí budoucích obsahuje doprovod i part šamanského bubnu.

Spustit audio