Lázně musí platit za TV a rádia na pokojích, rozhodl nově Nejvyšší soud

Lázně musí podle nejnovějšího rozhodnutí Nejvyššího soudu platit poplatky za to, že mají na pokojích klientů televizory a rádia. Soud tak zrušil svoje původní rozhodnutí, podle kterého lázně patří do zdravotnických zařízení a platit nemusí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luhačovice, uhličitá koupel

Luhačovice, uhličitá koupel | Foto: CzechTourism

Na ubytovací část lázní se nově nevztahuje výjimka a je potřeba platit autorské odměny, vysvětluje mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček.

„Léčebně rehabilitační péče je sice podřízena pod poskytování zdravotnických služeb, ale přímo pro účely autorského zákona je taková péče chápána ve smyslu samotných léčebných úkonů, ne tedy už ubytování pacientů,“ uvedl.

Nejvyšší soud své rozhodnutí změnil podle názoru Evropského soudního dvora. Prezident svazu léčebných lázní Eduard Bláha tvrdí, že nový verdikt je jen další etapou dlouhé právní bitvy.

„Zákon je pořád stejný a my mu rozumíme jednoznačně, že platit nemáme. Což Nejvyšší soud před nějakou dobou potvrdil a teď to ten stejný soud o sto osmdesát stupňů svůj názor změnil,“ upozornil Bláha.

Lázně chtějí počkat na konečné rozhodnutí Ústavního soudu, kam se spor nejspíš přenese.

ČRo, Kateřina Pichalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme