Putin připustil potíže ruské ekonomiky, nejhorší prý ale už překonala. Přiznal také Rusy v Donbasu

Ruský prezident Vladimir Putin dnes připustil potíže ruské ekonomiky kvůli závislosti na cenách hlavního exportního zboží, ropy a plynu. Vrchol krize však ruské hospodářství už překonalo, ujišťoval prezident na své výroční tiskové konferenci. Na tu se akreditovalo 1400 novinářů z Ruska i celého světa. Konference se koná už po jedenácté. Obvykle trvá tři až čtyři hodiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruský prezident Vladimir Putin při výroční tiskové konferenci

Ruský prezident Vladimir Putin při výroční tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

„Spočítali jsme rozpočet na příští rok při předpokladu, že barel ropy bude stát 50 dolarů. Byl to optimistický odhad a budeme nuceni vše přepočítat,“ prohlásil Putin a připomněl, že cena ropy se pohybuje okolo 38 dolarů za barel. Zdůraznil současně, že vláda musí být a také je připravena na jakýkoliv vývoj událostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výroční tiskovou konferenci ruského prezidenta Putina sleduje i moskevský zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Prezident sice připustil pokles hrubého domácího produktu o 3,7 procenta, růst inflace o 12,3 procenta, pokles příjmů obyvatelstva a pokles investic, dopodrobna ale vypočítal množství statistických údajů, svědčících podle něj o obratu k lepšímu. V příštím roce očekává mírný hospodářský růst.

Vcelku je Putin s prací vlády spokojen - podniká potřebné kroky a funguje efektivně.

'Nepřátelský akt Turecka'

Na tiskové konferenci se dostalo i na dotazy tureckých novinářů. Jim Putin řekl, že opatření, které Rusko vůči Turecku zavádí, sankce a embarga, nejsou namířena proti tureckému lidu, se kterým chce dál partnersky spolupracovat. Nicméně se současným tureckým vedením nelze podle Putina žádný dialog vést. Ale nebrání se tomu, aby Turecko vyvinulo nějakou vlastní iniciativu ke zlepšení vztahů.

Sestřelení ruského bombardéru na syrsko-turecké hranici označil Putin za ‚nepřátelský akt‘. Uvedl také, že Ankara měla hned komunikovat s Moskvou, místo toho, aby se obrátila na NATO.

Turecko tvrdí, že ruský letoun narušil turecký vzdušný prostor. Moskva to popírá a po incidentu zavedla řadu protitureckých sankcí.

„Nerozumím tomu, proč to udělali. Čeho tím dosáhli? Mysleli si snad, že odtamtud utečeme? Jistě že ne. Rusko není ten typ země. Se současným tureckým vedením nevidím vyhlídky na zlepšení bilaterálních vztahů mezi našimi státy, ale na humanitární úrovni určitě ano,“ řekl ruský prezident.

'Zvláštní úkoly v Donbasu'

Ukrajinští novináři předali pozdravy od zajatých ruských vojáků, kteří bojovali v Donbasu. Putin řekl, že nepopírá, že tam působí lidé se zvláštními úkoly. Žádní pravidelná ruská armáda ale podle něj v Donbasu není.

Řeč byla také o Sýrii. Putin zopakoval, že nikdo zvenčí nemá právo zemi vnucovat, koho si má zvolit za svého prezidenta. Znovu se tak zastal Bašára Asada. Vyslovil se pro zastavení bojů, rozhovory a demokratické volby.

Uvedl, že Rusko nemá v úmyslu nechat své vojáky v Sýrii dlouhodobě. Jsou tam prý pouze k zajištění vlastní bezpečnosti Ruska a pomoci syrské armádě v jejím boji proti Islámskému státu.

Výroční tisková konference ruského prezidenta už tradičně patří k závěru roku a připravuje se několik dní předem.

Praxi pořádání velkých každoročních tiskových konferencí zavedl Putin v roce 2001. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Pěskova tento formát nezastaral, protože je věčný a není potřeba na něm nic měnit.

Martin Dorazín, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme