Prezident předal Fondu ohrožených dětí šek na 2,5 milionu na podporu Klokánků

Zástupci Fondu ohrožených dětí (FOD) na Hradě převzali od prezidenta Miloše Zemana šek na 2,5 milionu korun. Prezident tak podpořil zadluženého provozovatele Klokánků, tedy zařízení pro týrané a zneužívané děti. Peníze jdou z prezidentského fondu na splácení státního dluhu. FOD je využije okamžitě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Zeman předal zástupcům Fondu ohrožených dětí šek na 2,5 milionu korun

Prezident Zeman předal zástupcům Fondu ohrožených dětí šek na 2,5 milionu korun | Foto: Iveta Záleská

„Předávám tímto první splátku ve výši – jak jsem slíbil – 2,5 milionu korun. Chtěl bych poděkovat všem, kdo až dosud přispěli do prezidentského fondu, a věřím, že poté, co tento fond změnil svůj účel, bude proud příspěvků ještě větší,“ řekl Miloš Zeman s tím, že peníze už poslal.

„Budeme samozřejmě rádi za tu částku a peníze využijeme na běžný provoz Klokánků, to znamená na mzdy zaměstnanců a další běžné provozní náklady, které jsou spojeny s Klokánky,“ reagoval šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk.

Provozovatel Klokánků, které pomáhají opuštěným a zneužívaným dětem, se letos dostal do finančních potíží, od června se ale snaží své závazky vyrovnat. Zatím se organizaci podařilo snížit náklady o 57 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Prezident zeman přispěl ze svého fondu na provoz Fondu ohrožených dětí. O problémech fondu mluvila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD

V létě nedostal Fond ohrožených dětí mimořádnou dotaci od vlády, podpořit ho nechtělo ani ministerstvo práce a sociálních věcí.

„Pokud by někdo požadoval po ministerstvu práce a sociálních věcí, aby v tuto chvíli dalo mimořádnou dotaci jedné soukromé organizaci, tak my bychom tím porušili naprosto všechna pravidla a transparentnost,“ upozornila už dříve ministryně Michaela Marksová z ČSSD.

Fond ohrožených dětí už delší dobu poukazuje na to, že je nutná změna zákona o sociálně právní ochraně dětí. Financovat by se podle něj měla kapacita zařízení a nikoliv to, kolik dětí se v něm zrovna nachází.

Podle platných předpisů jsou Klokánky i další podobná zařízení placeny jen za přítomné děti, mzdy zaměstnancům přitom musí vyplácet pořád stejné.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech Klokánků mluvila Hana Kupková, členka předsednictva Fondu ohrožených dětí

O možných změnách už zástupci fondu jednají s ministerstvem práce a sociálních věcí, schůzky by měly pokračovat na začátku příštího roku.

„Vládní dotace, o kterou jsme žádali, v našem rozpočtu bohužel stále chybí. V příštím roce tedy budeme nuceni uzavřít některé pobočky Fondu ohrožených dětí. Pokud nám nebude odebráno pověření, nebude to velké množství. Ale vypadá to, že nám pověření k sociální ochraně dětí odeberou, v tu chvíli budeme muset zavřít všechny naše pobočky, které vyhledávají týrané děti. Nejde ale o Klokánky,“ uvádí Hana Kupková, členka předsednictva FOD.

Fond ohrožených dětí jen v loňském roce řešil 2878 případů, které se týkaly více než pěti tisíc dětí. V Klokáncích získalo přechodnou rodinnou péči 1200 dětí, z toho nově přijato bylo 651 dětí.

Podle ní rozruch okolo Klokánků děti snášejí dobře: „Děti to vzaly velmi dobře. Samozřejmě je do toho nezatahujeme. Nejsme rádi, když sledují média a slyší o uzavírání dalších Klokánků. Nechceme je držet ve stresu, chceme hlavně pohodu. A myslím si, že se to daří.“

Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové z ČSSD případné odebrání pověření leží na bedrech pražského magistrátu, kde je Fond ohrožených dětí registrován: „Naše opakovaná stanoviska byla, že by to pověření mělo zůstat.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Celkem 2,5 milionu korun z prezidentského účtu použije FOD na zaplacení nájmů nebo energií v 17 klokáncích, kde může být až 354 dětí. Více Iveta Vávrová

„Není zde žádný zájem nikoho, aby se zavřela všechna zařízení Fondu ohrožených dětí. Nicméně velká část kapacit určitě nahraditelná je. O tom jsme se bavili již dříve, když jim kvůli obrovským dluhům okolo 120 milionů korun hrozilo plošné zavření. Jsem pro to, aby si jednotlivé kraje řekly, které kapacity ve svém regionu potřebují, a ty pak kraje pomohou převzít,“ dodala ministryně.

Klokánky | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme