Prezident jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem, ÚS tak je opět kompletní

Novým ústavním soudcem se stal Josef Fiala z brněnské právnické fakulty. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Fiala na Ústavním soudu nahradil Vladimíra Kůrku, kterému skončil desetiletý mandát 15. prosince. Patnáctičlenný tým ústavních soudců je tak znovu kompletní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem

Prezident Miloš Zeman (vpravo) jmenoval Josefa Fialu ústavním soudcem | Zdroj: ČTK

62letý Josef Fiala už dříve řekl, že se ve své nové funkci nechce specializovat na konkrétní oblasti práva.

„Protože každý z ústavních soudců musí věnovat stejnou pozornost všem návrhům, včetně individuálních ústavních stížností. Ta plejáda, ten vějíř návrhů je tak široký, že se týká všech odvětví," prohlásil.

Josef Fiala učí téměř 40 let na Právnické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. V současnosti vede tamní katedru občanského práva. Je také členem legislativní rady vlády. V Česku patří mezi uznávané odborníky na právní vztahy související s nemovitostmi. V minulosti dělal asistenta třem ústavním soudcům.

Zemanova obměna ÚS dokončena

Fiala v týmu ústavních soudců doplnil početnou skupinu akademiků, kterých je mezi ústavními soudci téměř polovina. Druhá polovina přišla z justice, případně z advokacie.

Ústavní soud České republiky sestává z 15 soudců, kteří mají mandát na 10 let. Soudce jmenuje prezident republiky se souhlasem Senátu. Nový ústavní soudce se ujímá funkce poté, co složí slib do rukou prezidenta.

Jmenováním Fialy skončila obměna ústavních soudců. Všechny úřadující jmenoval v posledních dvou letech prezident Miloš Zeman.

Ústavní soud | Foto: Český rozhlas

Josef Fiala se ujal funkce ústavního soudce | Foto: ČTK

David Černý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme