Zvýšení základní úrokové sazby v USA nebude mít na Česko zásadní vliv, míní experti

Americká centrální banka Fed po necelých 10 letech poprvé zvedla úrokovou sazbu. Spojené státy se tak dostávají z období krizové měnové politiky. Krok amerického Fedu ovlivní trhy po celém světě. Na českou ekonomiku by ale zatím neměl mít zásadní vliv, řekla Českému rozhlasu ekonomka Markéta Šichtařová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéfka Fedu Janet Yellenová oznámila zvýšení základní úrokové míry po mnoha letech

Šéfka Fedu Janet Yellenová oznámila zvýšení základní úrokové míry po mnoha letech | Zdroj: Reuters

„Nečekám žádnou velkou melu na finančním trhu,“ řekla Českému rozhlasu ekonomka Markéta Šichtařová.

„Teď, když už víme, že se americká centrální rozhodla přesně tak, jak se od ní očekávalo, tedy že mírně zvýšila své úrokové sazby, tak už je jasné, že finanční trhy nejsou nijak překvapené. A jede se v uvozovkách řečeno podle plánu.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Dražší dolar bude vykompenzován celkovým poklesem cen ropy na světových trzích, uvedla Markéta Šichtařová

Šichtařová se proto domnívá, že dolar bude mírně posilovat, ale nikoli rychlým tempem. V horizontu měsíců bude o něco silnější k euru.

„Vzhledem k tomu, že Česká národní banka svým momentálním intervenčním režimem téměř, dá se říci, fixuje korunu vůči euru, tak v okamžiku, kdy posiluje dolar k euru, posiluje i koruně.“

Dopady tak budou hlavně souviset s dražším nákupem dolarů. „To znamená, že je to nepříjemné například pro ceny ropy, pro cesty do dolarových oblastí a tak dále,“ upozornila Šichtařová.

To však podle ní bude vykompenzováno celkovým poklesem cen ropy na světových trzích. „Negativní vliv dolaru a pozitivní cena ropy se dohromady složí a nakonec budou stejně pohonné hmoty pro nás pravděpodobně levnější.“

Markéta Šichtařová | Foto: Prokop Havel

Celkový efekt na českou ekonomiku tak zatím nebude nijak zásadní, míní ekonomka Markéta Šichtařová.

Fed věří kondici americké ekonomiky

Fed rozhodl, že základní úrokovou sazbu zvýší o čtvrt procentního bodu. To je podle analytiků přiměřené. A dokazuje to, že věří v ozdravení a růst americké ekonomiky. A zároveň, že neuspěchá své další kroky. Protože naznačil, že během roku by mohl sazbu zvýšit čtyřikrát o čtvrt bodu.

Měnový výbor americké centrální banky (Fed) zvýšil základní úrokovou sazbu z minima, na němž byla sedm let, o čtvrt procentního bodu do rozpětí 0,25-0,50 procenta. Fed ji od prosince 2008 držel na rekordním minimu 0-0,25 procenta, aby podpořil proces zotavování ekonomiky z tehdejší hluboké krize.
Pramen: ČTK

Americké akcie reagovaly výrazným vzestupem a jejich hlavní indexy získaly více než jedno procento. Přírůstek zaznamenalo devět z deseti hlavních sektorů trhu. Oslabil jen index energetického sektoru. Ten ovšem srazil další pokles cen ropy.

Dolar na devizovém trhu začal po rozhodnutí Fedu výrazně oslabovat, protože prohlášení Fedu ukázalo, že s dalším přitvrzováním měnové politiky se nebude spěchat. Později ale dolar většinu ztrát v rozkolísaném obchodování smazal a mírně zpevnil. A pokračuje v tom i teď.

Vystihla to i glosa hlavního ekonoma německé pojišťovny Allianz, který řekl, že "Fed zahájil nejmírnější přitvrzování politiky ve své historii. A udělá všechno pro to, aby ujistil trhy, že najíždí na pozvolnou dráhu. To je přízná zpráva i pro další vývoj globálních trhů, protože Fed vyslal zřetelný signál, že stav americké ekonomiky hodnotí příznivě.“

Americké dolary | Foto: Fotobanka Stock.xchng

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme