V Brně plánují společné bydlení vysokoškoláků s lidmi odcházejícími z dětských domovů

Prázdné byty v centru Brna by se mohly proměnit na sdílené bydlení vysokoškoláků s mladými lidmi odcházejícími z dětských domovů. Projekt iniciovali vyučující a studenti Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. Kromě místa na spaní nabídnou mladým lidem i práci. Na nájem si totiž budou muset vydělat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nové chráněné bydlení v Olomouci

Nové chráněné bydlení v Olomouci | Foto: Blanka Mazalová | Zdroj: Český rozhlas

„Zhruba čtyři až šest bytů nebo popřípadě menší bytový dům, kde by bytové jednotky sdíleli studenti Masarykovy univerzity. Chtěli bychom se primárně zaměřit na mladé lidi odcházející z dětských domovů,“ vysvětluje spoluautorka projektu Symbios Petra Bernatíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Terezy Kadrnožkové o projektu Symbios, který plánuje společné bydlení lidí odcházejících z dětských domovů s vysokoškoláky

Autoři projektu z brněnské Fakulty sociálních studií se inspirovali ve Vídni. Tam už několik let funguje nevšední spolubydlení, kdy se o byt 2+1 dělí studenti vídeňských univerzit s lidmi, kteří hledají cestu z bezdomovectví.

V přízemí velkého domu je i restaurace, kde si nájemníci vydělávají na živobytí. Podobně by to podle vedoucího projektu Bohuslava Binky mělo fungovat i v Brně.

„Neměli by ještě vlastní restauraci, o tom uvažujeme až v delším časovém horizontu, ale měli by místa ve vybraných restauracích a kavárnách v Brně,“ plánuje Binka.

Byty nabídla i radnice

Projekt je sice teprve na začátku, autoři ale už teď ví, že je zájem o spolubydlení i o pomoc. Volné byty by ráda nabídla radnice největší brněnské městské části Brna-středu.

* Cohousing je způsob společného bydlení, který klade důraz na mezilidské vztahy, současně ale zachovává a podporuje osobní nezávislost. Snaží se zachovat to nejlepší, co nabízel život v tradičních vesnických společenstvích. Obyvatelé se už od fáze plánování projektu podílejí na budoucí podobě svého domova i pravidel jeho fungování a po nastěhování i na jeho provozu. Cohousing vznikl v 70. letech v Dánsku, kde jsou už stovky těchto společenství.
Zdroj: Wikipedia

„Z pohledu toho projektu jsou to zajímavé byty v tom, že jsou velkometrážní, takže na cohousing*, myslím si, to využití najde,“ potvrzuje starosta Martin Landa (Žít Brno).

Peníze do začátku se organizační tým snaží získat prostřednictvím stránky Hithit. Za první týden vybrali od lidí už téměř polovinu cílové částky. Z peněz chtějí zaplatit právníka a také nejnutnější opravy, aby se mladí lidé mohli nastěhovat co nejdříve.

„Pokud sbírka uspěje, tak projekt prostě musíme uskutečnit. Pro mě je to bod omega. Svým způsobem jsem za to rád, protože projekt mi za tu dobu, co na něm pracujeme, hodně přirostl k srdci,“ říká vedoucí projektu Binka.

Pokud vše půjde podle plánu, první spolubydlící by se do bytů mohli začít stěhovat v druhé polovině roku 2017.

dab, Tereza Kadrnožková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme