EK se označováním zboží ze židovských osad vymezuje vůči Izraeli, tvrdí sněmovna

Sněmovna nesouhlasí s oznámením Evropské komise o specifickém označování zboží ze židovských osad. EK tvrdí, že výrobky pocházející z území, která Izrael okupuje, nemůžou být v unii prodávány jako zboží vyrobené v Izraeli. Poslanci ale míní, že jde o politické vymezení vůči Tel Avivu a vláda by měla odmítnout podle něj postupovat. Poslanci s výjimkou komunistů přijali usnesení, jímž kterého kroku komise litují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 8.12.2015

Poslanecká sněmovna 8.12.2015 | Foto: Filip Jandourek

„První signál vyslala Evropská komise, která moderní verzi antisemitismu, tedy antisionismus, útoky na stát Izrael, vtělila do tohoto nesmyslného usnesení o označování zboží,“ říká poslanec ODS Marek Benda.

„Řekli jsme, že toto nebereme, že s jedinou demokracií na Blízkém východě, která je nám velmi blízká, rozhodně nehodláme vést žádnou obchodní válku a že tento postup Evropské komise pokládáme za nesprávný,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výrobky ze židovských osad na palestinském území by se podle EK neměly označovat slovy Made in Israel. Čeští poslanci s tím ale nesouhlasí. Více Věra Masopustová

Podle KSČM usnesení sněmovny rozhodnutí Evropské komise o označování zboží z izraelských osad politizuje, a to jak směrem k Evropské unii, tak k arabským státům, které také potřebují podporu.

„Doporučením, které šlo vůči vládě, abychom se vymezili jako jeden ze 12 států, který to nepodpořil, když 16 států Evropské unie naopak usnesení Evropské komise podporuje, zbytečně vytváříme v tak kritické době další spor, který je podle mého soudu nesmyslný,“ myslí si předseda komunistů Vojtěch Filip.

Snaha značkovat zboží z Izraele je historicky mimořádně nešťastná, varuje poslanec Stanjura

Číst článek

Jednání poslanců sledoval i izraelský velvyslanec v České republice Gary Koren. Uvedl, že Evropská komise se zaměřila jen na jeho stát a pominula účastníky dalších zhruba 200 světových konfliktů.

„Podobné kroky nás nepřivedou blíže k vyřešení sporu, který s Palestinci máme. Nepřinese to mír, jen to posílí ty, kteří nenávidí Izrael a podporují bojkot proti němu,“ prohlásil.

Židovské organizace vykupují domy v arabských částech Jeruzaléma, stěhují do nich osadníky

Číst článek

Podle ministerstva zahraničí je označování zboží z židovských osad na Golanských výšinách nebo Západním břehu Jordánu jen technické opatření. Česko prý bude plnit své mezinárodní i unijní závazky.

Věra Pfeifferová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme