Stydím se za své předchůdce, prohlásil polský prezident Duda

Polský prezident Andrzej Duda se stydí za své předchůdce. Řekl to během dnešní vzpomínkové akce u příležitosti 45. výročí nepokojů v Gdyni, při kterých komunistické bezpečnostní síly zabily několik desítek lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský prezident Andrzej Duda

Polský prezident Andrzej Duda | Zdroj: Reuters

„Za tu 3. republiku, ve které se komunističtí bandité nazývali čestnými lidmi, za tu republiku, která pohřbila s vojenskými a státními poctami strůjce roku 1970, za tu se stydím a je mi hanba,“ prohlásil na adresu vlád po roce 1989 polský prezident Duda.

Andrzej Duda, který byl zvolený jako kandidát strany Právo a spravedlnost, chtěl podle všeho dát najevo, že se předchozí vlády nevypořádaly s komunistickou minulostí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Polská politická krize se zostřuje, říká zpravodaj ČRo v Polsku Vít Pohanka

„Při té příležitosti ale popravdě řečeno urazil mnoho lidí, kteří jsou přece jen ještě pořád vážení, a přilil oleje do ohně konfliktu, který začíná polskou společnost rozdělovat,“ komentuje zpravodaj ČRo v Polsku Vít Pohanka.

Ve Varšavě a v dalších větších městech se o minulém víkendu demonstrovalo proti vládě i pro ni. Dnes se v Sejmu, tedy v dolní komoře polského parlamentu, hlasuje o novele zákona, která by podle opozice mohla znamenat podřízení ústavního soudu vládě.

Ve stále nervóznější atmosféře vystoupil také bývalý prezident Lech Walesa, který podle svých slov zváží návrat do politiky. „Možná se mu bude hodně Poláků smát, ale hodně z nich si také uvědomí, že se opravdu děje asi něco vážného,“ dodává Pohanka.

ČRo, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme